среда, 3. фебруар 2010.

O položaju NVO u Srbiji



Poražavajuće je saznanje da građani ne prepoznaju NVO sektor kao organizaciju građana, kao strukture kojima i sami pripadaju. Nešto više od polovine nezna da li i koje NVO postoje u njihovim neposrednim okruženjima. To se može delimično opravdati opštedruštvenom apatijom u koju su građani utonuli nakon društvenih lomova 90-tih sa tendecijom permanentnog porasta početkom 21. veka.
Međutim, kada su u pitanju lokalne samouprave tu nema nikakvog smisla za razumevanje. Lokalne samouprave se u principu teško odlučuju za podršku NVO. I kada se sredstva ipak neka finansijska sredstva za finansiranje NVO odvoje, često nema procedure za njihovu raspodelu i onda se ona dodeljuju arbitarno. Reč je o odlukama koje se odnose na visinu sredstava,budžetsku liniju koja to predviđa, kriterijume prema kojim se ova sredstva dodeljuju, odnosno proceduru dodele sredstava koja nije transparentna.
Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger