уторак, 21. мај 2013.

Konflikti u TIMu i TIMskom radu


Konflikti
I pored izvanrednog planiranja i formulisanja strategije rada u timu, skoro uvek dolazi do izvesnih problema, koji značajno mogu da poremete odnose među članovima tima a samim tim i da ugroze konačni ishod projekta na kome tim radi.
U timskom radu mogu se javiti višestruki problemi počev od lošeg odabira članova tima i vođe tima, loših međuljudskih odnosa, loše komunikacije znači, od mnogih internih i eksternih faktora.
Pojava konflikata vezana je za osobinu grupe. Učestalost konflikata je u obrnutoj srazmeri sa kohezivnošču i dinamičnošču. Konflikti su simptomi koji upozoravaju da je došlo do narušenosti stanja grupne ravnoteže i da je u grupnom ponašanju došlo do odstupanja od grupnih pravila i normi (morala). Ukoliko konflikti u timu proističu iz sukoba ličnosti oni mogu dovesti do neslaganja, nepoverenja i netrpeljivosti između članova tima.

Razvoj TIMai i TIMskog rada


Timovi i timski rad
Tim predstavlja oblik formalne organizacije zajedničkog radnog ili poslovnog procesa koje povezuju određeni ciljevi i interesi članova, zajednička misija i zadaci. Tim je specifična vrsta veštački organizovane i strukturisane male grupe koja ima zajedničke ciljeve i interese.
Učinak u timovima zavisi od individualnih doprinosa i od proizvoda kolektivnog rada. Timovi se raspoznaju prema svojim karakterističnim obeležjima. Tim se može analizirati sa tri aspekta: njegove strukture, dinamike i razvoja. Formiranjem timova treba da se obezbede tehnički uslovi funkcionisanja organizacije i njenih radnih procesa i zadovoljenje socijalnih i grupnih potreba članova tima.

TIM i TIMski rad


Nije za svaki posao podjednako dobro da se radi individualno, svako za sebe. Hraniteljstvo je po mnogo čemu kompleksan oblik pružanja usluge socijalne zaštite. Ključ uspeha zaštite prava i obaveza hranitelja, i interesa deteta bez roditeljskog staranja leži jedino u timskom radu. Da bi ostvario ciljeve tim mora biti dobar (funkcionalan). Dobar tim podrazumeva neophodno raspoređivanje članova tima na onim poslovima za koje poseduju motivaciju, adekvatno znanje, praktičnu kompetenciju. Ponekada (i samo ponekad) je ovaj uslov dovoljan za uspeha u radu. Da bi se ciljevi sa uspehom postizali neophodno je prethodno obezbediti i održavati još neke uslove. Okupiti i održati uspešan tim nije nimalo lak zadatak. Još je teži zadatak članu tima da opstane u timskom radu ako ne shvati „osnovna pravila igre“.

Šta je neophodno da znate ukoliko želite da postanete član tima?
Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger