уторак, 21. мај 2013.

TIM i TIMski rad


Nije za svaki posao podjednako dobro da se radi individualno, svako za sebe. Hraniteljstvo je po mnogo čemu kompleksan oblik pružanja usluge socijalne zaštite. Ključ uspeha zaštite prava i obaveza hranitelja, i interesa deteta bez roditeljskog staranja leži jedino u timskom radu. Da bi ostvario ciljeve tim mora biti dobar (funkcionalan). Dobar tim podrazumeva neophodno raspoređivanje članova tima na onim poslovima za koje poseduju motivaciju, adekvatno znanje, praktičnu kompetenciju. Ponekada (i samo ponekad) je ovaj uslov dovoljan za uspeha u radu. Da bi se ciljevi sa uspehom postizali neophodno je prethodno obezbediti i održavati još neke uslove. Okupiti i održati uspešan tim nije nimalo lak zadatak. Još je teži zadatak članu tima da opstane u timskom radu ako ne shvati „osnovna pravila igre“.

Šta je neophodno da znate ukoliko želite da postanete član tima?

Dobra komunikacija preduslov uspešnog tima
Svest o važnosti dobre komunikacije kod svih članova tima je neophodan uslov. Međutim samo imati svest o značaju dobre komunikacije, naravno da nije dovoljan uslov. Potrebno je da članovi tima budu ojačani i da znaju sta su karakteristike dobre komunikacije, koja su pravila dobre komunikacije i kako da je održe. I to se uči. Jedan od parametara dobre komunikacije je otvorenost za nove ideje i atmosfera u kojoj se svako oseća slobodno da kaže svoj predlog i da zajedno sa članovima tima učestvuje u njegovoj analizi.

Motivacija za uspešno okončanje posla
Kod svih članova tima mora da postoji motivisanost i zelja da se postigne uspeh. Aktivnost članova tima je nešto što se čeni i vrednuje. Svako u timu mora imati potrebna znanja ali i otvorenost za sticanje novih informacija, novih znanja i svega sto bi mu pomoglo u radu i postizanju cilja. “Čovek se uči dok je živ”- pa su stoga permanentne edukacije nešto što se podrazumeva. Član tima je zainteresovan za rad drugih kolega u timu, prati njihove ideje. Takođe, svaki član tima mora biti spreman da pomogne saradnicima jer cilj je rezultat rada celog tima, a ne pojedinca. Važno je i da članovi tima međusobno sarađuju i da se ispomažu.

Podela uloga
Svaki pojedinac je kao ličnost neponovljiv u kombinaciji svojih mogućnosti i specifičnosti a time i posebno značajan za rad tima. Tim će biti produktivniji ako je sastavljen od osoba različitih zanimanja ili sposobnosti. Zato, već na samom početku treba odrediti zadatke ili uloge za svakog pojedinca. Na taj način svako zna svoja zaduženja, a rezultati će biti uspešniji. Treba odrediti vođu tima ali bi on imao status prvi među jednakima. Ovo se odnosi na demokratski određene grupe. Ali za postizanje rezultata nije uvek najproduktivnije da odnosi u grupi budu demokratski. Nekad je potreban i autokratski vođa kakao bi grupa bila efikasnija.

Glavni ciljevi i pod ciljevi rada tima
Članovi tima moraju znati cilj grupe a u skladu sa tim formiraće i pod ciljeve . Takođe valja odmah postaviti kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Usklađivanje rada tima
U zavisnosti od toga koliko je postizanje cilja hitno određuju se sastanci učesnika tima ili pod timova. Ukoliko je cilj hitan i nema mnogo vremena za rad sastanci članova moraju se održavati svakodnevno. Njihov cilj bi bio dogovor, usklađivanje oko dnevnih obaveza i izveštaj o postignutom do sada .

Uzajamna podrška i poverenje
Ako u timu postoji poverenje među saradnicima, oni će raditi efikasnije i biće motivisaniji. Pozitivna i podsticajna radna okolina uvek je efikasnija. Briga o potrebama članova tima je ono sto ljude motiviše da daju sve od sebe jer neko poštuje i njihove potrebe.

Budite dobar slušalac
Budite otvoreni prema novim idejama. Predložite svoju ideju, budite aktivni u radu, preuzmite na sebe deo odgovornosti za postizanje konačnog cilja.

Dobro raspoloženje
Dobar tim biće produktivniji u raspoloženoj okolini. Ostavite vremena za smeh! Druženje sa članovima tima i van radnog dana nije kontra produktivno. Zapamtite da ste vi kreatori klime u kojoj radite i učinite da vam bude prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger