недеља, 14. април 2013.

Hraniteljstvo kroz partnersku saradnju


Hraniteljsko udruženje iz Leskovca prepoznato je u svojoj lokalnoj samoupravi kao nosilac kvalitetnih ideja i potencijalni realizator predloženog projekta „Potrebni smo deci“. Projekat se odnosi na grupu direktnih korisnika koju čini 180 deteta različitog pola, učenika iz tri osnovne i dve srednje škole, uzrasta 10 do 18 godina iz svih grupa, odnosno deca koja su tretirana ili mogu biti u potrebi za tretiranjem kroz sistem socijalne zaštite kao i druga deca koja iz bilo kog razloga iskazuju potrebu za dodatnom ili neformalnom edukacijom. Svrha projekta je da spajanjem mladosti, tradicije, korisnih umeća i znanja kompetentne osobe pomognu deci da prepoznaju i izraze svoje sposobnosti, interesovanje i talente, da kroz neformalno obrazovanje omogućimo deci da izgrade samopouzdanje, zdrave stavove i ponašanje kao i da ovladaju veštinama potrebnim za potpuno osamostaljivanje i oblikovanje sopstvene budućnosti. U projektu participiraju četri osnovne i dve srednje škole, dva akademska umetnika, desetak volontera i dva hraniteljska udruženja. Lokalna samouprava je donela odluku za izdvajanje finansijskih sredstava u visini od oko 900.000 dinara za 2013.godinu.
Neposredno pred potpisivanje protokola o projektnoj saradnji i volonterskih ugovora predstojeća realizacija projekta doživljava fijasko i pre nego li je počela.
Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger