понедељак, 8. фебруар 2010.

Život bez principa

Najveći kompliment koji mi je ikad upućen dobio sam kada bi me neko upitao šta ja mislim i pri tom saslušao moj odgovor. Iznenađen sam, i radostan, kada se to desi, pošto se retko ko tako postavi prema meni, a to obično znači i da me dobro poznaje.
Ako čovek svakodnevno šeta po šumi pola dana zato što voli šumu, on je u opasnosti da ga smatraju za dangubu; ali ako provede ceo dan kao špekulant, cene ga kao vrednog i preduzimljivog građanina.
Putevi pomoću kojih možete doći do novca gotovo bez izuzetka vode nadole. Uraditi nešto samo da biste zaradili novac prosto znači da ste istinski besposleni ili u nekom još gorem stanju. Ako radnik ne dobije više od plate koju mu poslodavac daje, on je prevaren, on vara samoga sebe. Ako želite da zaradite novac kao pisac ili predavač, morate biti popularni, što znači da se morate strmoglaviti ka dnu. One usluge za koje društvo najradije plaća najneprijatnije je obaviti. Plaćeni ste da budete nešto manje od čoveka. Ova država obično ni genija ne nagrađuje mnogo bolje. Čak i pesnik ovenčan lovorovim vencem retko se može pohvaliti novcem za autorska prava. On se mora podmititi bačvom vina; a možda se i neki drugi pesnik odvoji od svoje muze da proceni tu istu bačvu. A što se tiče moga posla, moji saradnici (ili bar oni koji bi po funkciji trebali biti) uopšte ne žele onu vrstu rada koji ja obavljam sa najviše zadovoljstva. Oni više vole da ja svoj posao obavljam grubo i ne sasvim dobro. Da, ne dovoljno dobro.
Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger