недеља, 18. јул 2010.

Poslovna sposobnost - sedmi deo Porodičnog zakona

POSLOVNA SPOSOBNOST - insert iz Porodičnog zakona

Starateljstvo – šesti deo Porodičnog zakona

STARATELJSTVO - insert iz Porodičnog zakona

Hraniteljstvo – peti deo Porodičnog zakona


Hraniteljstvo - insert iz Porodičnog zakona

Hranitelj u ulozi roditelja

Pod kompetencijama hranitelja podrazumeva se posedovanje znanja, teorijskog i praktičnog, za zdrav i pravilan odgoj deteta. U priručnicima o hraniteljstvu često nailazimo na rečenicu u kojoj se kaže: od hranitelja se očekuje preuzimanje uloge roditelja. Pravmo gledano, roditelj i hranitelj u odnosu prema detetu nemaju iste pozicije a prema tome i iste raspoložive instrumente za negu i odgoj deteta.

Za ovolike godine mog života, a imam ih sasvim dovoljno, nisam upoznao ni jedan primer podizanja sopstvenog biološkog deteta iz interesa (u najužem smislu te reči). Motivacije su neka druga sociopsihološka tema. Prihvatanja dece na hraniteljstvo iz interesa koji su posledica nezavidne ekonomske situacije ukupnog društva je tema o kojoj ću pisati u nekom od sledećih naslovnih tekstova. Ovde želim istaknuti bitne razlike između roditeljstva i hraniteljstva, zakonsku regulativu koja samo delimično omogućuje hraniteljima, da preuzeti ulogu roditelja.

Roditelj poseduje roditeljsko pravo (član 7. Porodičnog zakona) iz kojeg proističu prava i obaveze roditelja. U slučajevima kada roditelji ne izvršavaju svoje obaveze prema deci, mesno nadležan centar za socijalni rad preuzima, pod određenim uslovima zaštitu deteta. Sada se upoznajemo sa terminima hraniteljstvo i starateljstvo ali i sa još jednim terminom koji nije mnogo poznat prosečnom građaninu . Za hranitelje je bitno da se upoznaju sa nekoliko odredbi Porodičnog zakona, koje ću izneti u tri sledeća teksta: hraniteljstvo, starateljstvo i poslovna sposobnost.

Da bi se detaljnije regulisala pravna oblast hraniteljstva, zakonodavac je predvideo mogućnost donošenja podzakonskih akata. U tom kontekstu Ministarstvo za rad i socijalnu politiku propisalo je Pravilnik o hraniteljstvu a koji sam preneo u prethodo objavljenim tektovima na ovom blogu, u izvornom ćiriličnom obliku.
Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger