среда, 10. фебруар 2010.

Pravilnik o hraniteljstvu

Osobe koje razmišljaju da se bave hraniteljstvom pre donošenja konačne odluke trebale bi da se detaljnije upoznaju sa zakonskim i podzakonskim aktima koji na bilo koji način regulišu obaveze i prava hraniteljskih lica.
Pravilnik o hraniteljstvu propisuje veliki deo predmetne materije. Ovde se navode samo oni segmenti pravilnika koji koji mogu biti od bitnog uticaja kod potencijalnih hranitelja za donošenje konačne odluke.

Naknade za hraniteljstvo

(Сл. гласник РС бр. 15/92 , 100/93 , 12/94 , 51/97 , 70/03 , 97/03 , 99/04 , 100/04 , 25/05 , 77/05 , 60/06 )
Пречишћен текст закључно са изменама из Сл. гл. РС бр. 60/06 које су у примени од 22/07/2006.
(измене у чл.: 5 , 10а , 10б , 11 , 12 .)

Sećanja

Ovaj tekst nastaje nekoliko nedelja pre nego što će se završiti godina dana postojanja Asocijacije hranitelja i usvojitelja Srbije "Porodica plus" i dve godine od susreta hranitelja članova takozvane "somborske inicijativne grupe", održanog 15. marta 2008. u Soboru.
Sa pipremom za osnivanje Asocijacije počelo se mnogo kasnije nego što je u samom začetku planirano iz razloga koji nisu predmet ovog teksta. Beše kako beše, priprema za Osnivačku skupštinu otpočela je u Beogradu, 15 novembra 2008. "Osnivačka skupština" održana je u Novom Beogradu, 29.novembra 2008.
Tehnička priprema za registraciju Asocijacije počela je prvim sastankom radne grupe 12.12.2008. u Beogradu (u prostorijama "Familija" koji su nastavljeni 13. do 15. decembra 2008. U Pančevu.
Registracija Asocijacije privedena je kraju, 23.februara 2009.

Položaj i stanje NVO u Srbiji - deo drugi

Malo ko osporava da su nevladine organizacije (NVO) u izvesnoj meri dale doprinos događajima na našim prostorima. Uprkos zabeleženim dostignućima, današnji položaj NVO u Srbiji ogleda se, pre svega, u njegovom loše regulisanom statusu.

Javno zastupanje/zagovaranje

Javno zastupanje je akt ili proces podrške određenoj temi ili rešavanju problema, proces koji uključuje serije političkih akcija (misli se na širi kontekst a ne na uži i banalizovani) koje sprovode organizovani građani kako bi transformisali odnose moći. To podrazumeva javni govor radi privlačenja pažnje zajednice prema važnom pitanju i usmeravanju donosioca odluka prema rešenju ili, ako hoćete, to je rad sa drugim ljudima i organizacijama na promenama.
Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger