среда, 10. фебруар 2010.

Položaj i stanje NVO u Srbiji - deo drugi

Malo ko osporava da su nevladine organizacije (NVO) u izvesnoj meri dale doprinos događajima na našim prostorima. Uprkos zabeleženim dostignućima, današnji položaj NVO u Srbiji ogleda se, pre svega, u njegovom loše regulisanom statusu.
Obaveštenost građana u celini o suštini i načinu funkcionisanja NVO veoma je niska. Slična je situacija i kada je u pitanju građanska zainteresovanost za angažovanje u sektoru. To su permanentno potvrđivali i predstavnici članica Asocijacije „Porodica plus“ na svim dosadašnjim sednicama. Zastrašujuči je podatak da negativan stav prema hraniteljskim udruženjima iskazuje blizu 80-tak procenata hranitelja iz sopstvene okoline.
Nedostatk finansijskih sredstava je najčešći problem NVO, očemu govori podatak iz ne tako daleke 2005. godine da čak 63 % NVO nije imalo obezbeđena sredstva za rad za tekuću godinu. NVO rade u unajmljenom prostoru ili uopšte nemaju prostorije za rad , a svega 6 % je naverlo da imaju prostorije u sopstvenom vlasništvu. Što se tiče hraniteljskih udruženja danas, nijedno udruženje nema sopstvene prostorije i oficijalne poslove obavlja u porodičnim prostorijama a skupove obavlja u iznajmljenim prostorijama. Svega par udruženja koriste ustupljene (ali ne i iznajmljene) prostorije društvenih organizacija. Na dosadašnjim skupovim ačlanstva Asocijacije „Porodica plus“ nije se došlo do saznanja da je barem jedno hraniteljsko udruženje u Srbiji dobilo odluku o dodeli sredstava sa budžetske linije 481 lokalne samouprave.

Na lokalnim nivoima nema tela za saradnju sa NVO. Na republičkom nivou nema razumevanja uloge i značaja NVO u smislu olakšanja funkcionisanja državne uprave a to se po automatizmu preslikava i na lokalne samouprave.
Nema volje ni da se poreskom politikom stimuliše poslovni sektor da podrži NVO.
Članice FENS-a češće ostvaruju saradnju od NVO koje nisu članice.

Nije loše znati da delovanje kroz mrežu olakšava ostvarivanje ciljeva i zajedničkih interesa.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger