среда, 10. фебруар 2010.

Sećanja

Ovaj tekst nastaje nekoliko nedelja pre nego što će se završiti godina dana postojanja Asocijacije hranitelja i usvojitelja Srbije "Porodica plus" i dve godine od susreta hranitelja članova takozvane "somborske inicijativne grupe", održanog 15. marta 2008. u Soboru.
Sa pipremom za osnivanje Asocijacije počelo se mnogo kasnije nego što je u samom začetku planirano iz razloga koji nisu predmet ovog teksta. Beše kako beše, priprema za Osnivačku skupštinu otpočela je u Beogradu, 15 novembra 2008. "Osnivačka skupština" održana je u Novom Beogradu, 29.novembra 2008.
Tehnička priprema za registraciju Asocijacije počela je prvim sastankom radne grupe 12.12.2008. u Beogradu (u prostorijama "Familija" koji su nastavljeni 13. do 15. decembra 2008. U Pančevu.
Registracija Asocijacije privedena je kraju, 23.februara 2009.Na završnoj konferenciji projekta “Podrška reformi hraniteljstva” (11.februar 2009.) saznali smo da je osnivanje Asocijacije u stvari treća komponenta ovog projekta, "Doprinos osnivanju Asocijacije hranitelja i usvojitelja Srbije" (kao izraz podrške iskazanoj svesti i potrebi hraniteljskih porodica za samoorganizovanjem) dok su preostale dve komponente bile, "Obuka trenera za pripremu kandidata za hraniteljstvo i usvojenje" (Program PRAJD) i Implementacija “Porodične konferencije” (modela osnaživanja sa ciljem deljene odgovornosti porodice i državnog sistema socijalne zaštite dece bez roditeljskog staranja).

Na ovaj način izvršeno je spajanje želja hranitelja i potrebe države.

I to nije loše, možda bi to bilo i odlično da se posle godinu dana postojanja Asocijacije nije ustanovilo da su potrebe države zadovoljene a želje hranitelja ignorisane i bezstidno bojkotovane od strane institucija te iste države.

Tri zvanična osnovna razloga za osnivanje Asocijacije su:
  1. Postoje jasno izražene potrebe za poboljšanjem položaja dece i hranitelja kao značajnih aktera u njihovoj zaštiti
  2. Ne postoje mogućnosti uticaja hranitelja na promene u pravcu stvaranja uslova i podsticanja promena u pravcu stvaranja uslova za optimalnu zaštitu dece bez roditeljskog staranja
  3. Hraniteljska udruženja ne bivaju prihvaćena za partnersku saradnju
Tome treba dodati i dva nezvanična osnovna razloga:
  • Društvena zajednica je marginalizovala hranitelje a kad se pojave sa opravdanim zahtevima bivaju podsećani da su dobro plaćeni za hraniteljstvo.
  • U zavisnosti od političkih potreba upotrebljavani su za sticanje nečijih poena i usput su dobijali obećanja koja ni do današnjeg dana nisu ispinjena.
Od osnovnih ciljeva, po svom značaju, izdvajaju se dva:
  • Uticaj na kreatore socijalne politike i zakonodavce
  • Ostvarivanje zakonom i pravilnicima zagarantovanih prava hranitelja i dece smeštene na hraniteljstvo
Asocijacija je formirana na nacionalnom nivou. Nju će sačinjavati članice koje poseduju status pravnih lica, pre svega Udruženja hraniteljskih osoba ili porodica ali je ostavljena i mogućnost za ostala pravna lica koja se, na jasno definisan način, opredele na saradnju sa Asocijacijomn i drugih lica, predviđenih Zakonom o udruženjima i Statutom Asocijacije.

Na predstojećoj sednici Skupštine članovi Asocijacije će biti suočeni sa mnogostrukim problemima u sistemskom rešavanju svojih planova kao i sa uzrocima koji su u velikoj meri zakočili rad Asocijacije.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger