субота, 20. март 2010.

Dečji dodatak za decu na hraniteljstvu

Pravo i uslovi za ostvarivanje prava na dečji dodatak propisani su Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom (Sl.gl.RS br.16/02, 115/05 I 107/09).
Prilikom odlučivanja o pravu uz ostale uslove cene se i materijalni uslovi porodice i ovo pravilo se primenjuje za sve podnosioce zahteva bez obzira da li su roditelji, staratelji ili hranitelji.
Za decu u hraniteljskim porodicama pravo na dečji dodatak ostvaruje se pod povoljnijim uslovimaj er se na prihode porodice primenjuje census koji je veći za 20% od redovnog cenzusa, a iznos dečjeg dodatka veći je za 30% od redovnog iznosa.
U skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji se primenjuje od 31.12.2009. hranitelj deteta ukoliko ispunjava ostale zakonske uslove može ostvariti pravo na dečji dodatak za svako dete na hraniteljstvu kao i za četvoro sopstvene dece.
Jedno pitanja za mene ostaje i dalje bez odgovara:
Ako famozni "cenzus" predstavlja novčani iznos za definiciju socijalnog minimuma, zašto se  onda dete smešta u tu porodicu koja, potvrdama dokazuje da ostvaruje prihode ispod "cenzusa" kako bi zadovoljila uslove za sticanje prava na DD ako je jedno od osnovnih načela da hraniteljska porodica mora biti finsijski odnosno ekonomski stabilna (situirana)?
Siguran sam da bi jedna analiza Centara za socijalni rad (na celoj teritoriji Srbije) mogla značajno da pomogne u razrešavanju ove tabu teme.

P.S.
Zar stvarno niko ne prepoznaje instrument za "držanje hranitelja pod kontrolom"?
(Ako hranitelj obezbedi pravo na DD za svog hranjenika i počne da "talasa o dečjim pravima" može ostati bez hraniteljske podobnosti zbog nedostatka potrebnih sopstvenih izvora prihoda.)

1 коментар:

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.