четвртак, 25. март 2010.

Loše strane hraniteljstva

Od jednog beogradskog novinara dobio sam informaciju da ovog vikenda (26.-28.marta) dvoje romske dece - dve sestre od 9 i 11 godina koje pripadaju Centru za socijalni rad - Novi Kneževac trebaju da budu smeštene na hraniteljstvo u porodicu koja je prošla prvi deo obrade ali ne i obuku pri Centru za socijalni rad - Ada.  Prema raspoloživim informacijama stariji brat ove dve devojcice ima krimogene karakteristike (nije poznato da li ima dosije ili ne).
Racionalno ljudsko biće postavlja pitanje:
Koliko je pametno decu, koja i sama mogu da budu sklona takvom ponašanju smestiti u porodicu koja nije stekla neophodne veštine da pomognu takvoj deci? Da li je ovo pravi način da se izgubi jedna kvalitetna hraniteljska porodica koja prihvati zapuštenu decu različitog etničkog porekla u predtinejdžerskom dobu koja dolaze, po svemu sudeći, iz dosta razorene porodice. Ima li sve to neke veze sa Pravilnikom o hraniteljstvu, obuci za specijalizovano hraniteljstvo i minimalnim stnadardima (?) pitaju se hranitelji.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger