понедељак, 5. април 2010.

Društvo, školstvo i posebne potrebe

Svi smo se rasparali. Živimo neki život koji uopšte ne mogu da razumem. Zaječar ima jednu školu za decu koja imaju smetnje u razvoju. Od septembra ove godine neće moći primati nove polaznike. Došlo je vreme kada moramo reći „stop ovoj vrsti diskriminacije“. 
Decu sa smetnjama u razvoju upisivaćemo u redovne škole. I to nije problem. Od pet osnovnih škola u Zaječaru nijedna nema građevinsko-arhitektonske uslove koji pružaju posebne mogućnosti deci oštećenoj cerebralnom paralizom da priđu kabinetima za nastavu. Pre svega, osim dve zaječarske ulice koje su totalno renovirane zahvaljujući evropskim donacijama, sve ostale poseduju neadekvatne i izraubovane trotoare koji su neprohodni za bilo kakva invalidska pomagala. Trotoari su mahom pretvoreni u parking površene i to jedan od načina da Javno preduzeće „Parking služba“ dođe do sigurnog izvora prihoda na teret javnih površina čime je uskraćeno pravo licima sa invaliditetom na slobodu kretanja. U prilog onoj staroj pesmi „Suze same teku“ ide i jedna totalna nebuloza ovog javnog preduzeća. Za korišćenje rezervisanog parking-prostora za invalidna lica morate imati vlasništvo nad vozilom, vozačku dozvolu i rešenje o kategorizaciji invalidnosti. Ako vlasnik automobila ima u porodici maloletno invalidno lice (sa kategorijom i do 100%) sigorno će platiti troškove prinudnog uklanjanja vozila, oko 8.000,00 dinara.
Dopisom kod pomenutog javnog preduzeća instistirao sam na detaljnijim objašnjenjima za ovu vrstu nebuloze imajući u vidu da maloletno lice starosti ispod 10 godina sa procenom 100% invalidnosti ne može ni po kojem zakonu polagati vozački ispit a isto tako ne može učestvovati u kupoprodajnom ugovoru. Sledio je odgovor „Tako je propisano odlukom gradske uprave“.
Ostaje mi da sačekam septembar i vidim da li ćemo decu nositi do učionice na leđima ili ćemo morati da sačekamo nove izbore kako bi se neko od Dinkićevih istomišljenika setio da Zaječar, na žalos, ima i decu sa posebnim potrebama za koju nisu obezbeđeni uslovi za ravnopravno školovanje.
Normalno je da pripadam manjoj grupi "nenormalnih" zaječaraca, "političkih protivnika" i "nezadovoljnika". Iz tog razloga smatram da bi nam trebalo oprostiti ako kažemo po koju reč u ime dece.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger