субота, 5. март 2011.

Imamo li odgovornost?


Ako verujete u priču da vi kao pojedinka ne možete ništa promeniti, nemojte gubiti vreme čitajući ovaj blog. Možda vam je “pametnije” da odete do obližnje kladionice, kafića ili se zavalite na otrcan kauč i prelistate jeftinu dnevnu štampu uživajući u raznoraznim glupostima.

Ima i onih koji će ovaj tekst pročitati iz puke znatiželje. Ipak ovo ćaskanje će prihvatiti samo ini koji u podsvesti imaju želju da nešto konkretno učone za sebe i sebi drage osobe.


LAKŠE JE NAĆI IZGOVOR NEGO PRIHVATITI ODGOVORNOST.

IZGOVORIMA SE NAJČEŠĆE KORISTE ONI KOJI POKUŠAVAJU DA OPRAVDAJU SVOJE NEDOVOLJNO ZALAGANJE.
 


Izgleda vam da su spoljne okolnosti te koje određuju pravac vašeg života i vi ne možete da utičete na njih. To vas je neko godima lagao a vi niste se potrudili da se popnete na drvo i pogledate šta se nalazi na horizontu.

Svojim ne/činjenjem umnogome čovek sam određuje stvari koje mu se događaju, pogotovu kad je reč o dalekosežnijim ciljevima. Poznajem osobe koje nisu htele da postanu žrtve okolnosti, nego su postale, kako ja to obično volim da kažem, većinski vlasnici samoga/same sebe. Te osobe poseduju jednu vrednost koja se, pod našim podnebljem pripisuje prošlosti i ne ubraja u savremene standarde društvenih tokova. Ta osobina zove se ODGOVORNOST.

Kako god vam se činilo istina je jedna: Vi ste odgovorni za rezultate i ne/uspehe koje postižete, ili kojih ćete biti lišeni. Izgovori su uvek na dohvat ruke. Na vama je da odlučite hoćete ih upotrebiti ili ih ignorisati. Čak i kada je vaša situacija izuzetno teška, možete u sebi pronaći dovoljno snage da realno sagledate sve faktore, umesto da se zavaravate raznim izgovorima.

Onog dana kada počnemo da preuzimamo odgovornost za sve što uradimo i prestanemo da dajemo izgovore, to je dan kada počinjemo svoj pohod na vrh.

1. Identifikujemo svoje želje. Da bismo ostvarili svoje želje, moramo najpre da ih identifikujemo. Razmislimo o svojim dosadašnjim aktivnostima. Šta bismop najviše voleli da radimo? Gde bismo želeli da se nađemo za pet ili dest godina? Koja dostignuća bismo voleli da ostvarimo u toku svog života.

2. Ispunjeni smo optimizmom. Osobe koje su otvorene i imaju pozitivan stav, uvek lakše dolaze do svojih ciljeva. Ono što svako želi jeste da im neko pozitivnim stavom unese dodatnu energiju i tako ulepša dan.

3. Pravimo planove i postavljamo ciljeve. Nedostatak cilja je jedna od najvećih grešaka koju sebi možemo da dozvolimo. Da bismo mogli da ostvarimo svoje ciljeve, neophodno je da napravimo planove za realizaciju. Plan i cilj sastavni su deo uspeha. Ako nemamo plan i cilj nećemo imati ni uspeh.

4. Negujemo dobre odnose sa ljudima. Pričajmo sa ljudima o njihovoj karijeri i nastojimo da saslušamo kako su oni ostvarili svoje uspehe. Potrudimo se da iz svake priče izvučemo pouku i da prepoznamo u kojim situacijama možemo da primenimo njihovo iskustvo. Budimo iskreni i predusretljivi prema onima sa kojima razgovaramo, jer nikada ne znamo ko i kada može doprineti pozitivnom razvoju našeg uspeha.

5. Ulažemo u sebe. Trudimo se da stalno napredujemo. Budimo sigurni da ništa ne možemo dobiti ukoliko ne investiramo u lični napredak. Neprestano ulažimo u sebe, učimo i primenimo naučeno. Osim sticanja novih znanja, takođe možemo aktivirati i neke stare veštine koje već posedujemo.

6. Kreiramo prepoznatljiv imidž. Utisak koji ostavljamo na ljude oko sebe je bitniji nego što mam se to možda čini. Da bi nam neko poverio odgovorne i zahtevne zadatke, i da bismo dobili priliku da napredujemo, potrebno je da negujemo izgled pouzdane i odgovorne osobe.

7. Koristimo svaku priliku. Prihvatimo svaku priliku da steknemo iskustvo i unapredimo sebe, ma kako nam se u tom trenutku činilo nevažno, možda teško, ili čak i nemoguće. Možda nam se takve prilike više neće pružiti.

Dakle, šta podrazumevamo kada kažemu tu magičnu reč - ODGOVORNOST ?

Racionalno trošenje sredstva koja su nam na raspolaganju. Sve što dobijemo na korišćenje služi nam samo da bi nam olakšalo obavljanje posla a nikako da bi nam koristilo za naše privatne potrebe.
Tačnost. Poštujemo rokove koji nam se postavljaju za obavljanje zadataka. Podnosimo izveštaje na vreme i dolazimo na sastanke u tačno zakazano vreme.
Komunikacija sa saradnicima. Informišemo saradnike o zadacima i rezultatima. Trudimo se da im budemo pri ruci kada im zatreba pomoć kako bismo mogli isto očekivati i od njih.
Fokusiranje na detalje. Čak i nevažni poslovi mogu uticati na odnos saradnika. Držimo se pristojnih manira u ophođenju prema drugim ljudima.

Imate li jasno definisan cilj?
Poseduje te li dovoljno upornosti?
Da li ste sagledali svoje resurse?
Da li ste spremni da se uhvatite u koštac sa problemima koji su pred vama?

Najvažnije je da znamo: šta hoćemo, čime želimo da se bavimo, u kom pravcu želimo da idemo, šta bismo želeli da postignemo i kako to da ostvarimo.

POBEDNICI SE UVEK DRŽE SVOG CILJA BEZ OBZIRA NA PREPREKE
.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger