среда, 2. март 2011.

Siromaštvo i društvena isključenost


EUROCHILD, evropska organizacija, pokrenula je kampanju „2010 Evropska godina borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti”.

Zašto je UHP ISKRICA jedna od potpisnica ove kampanje?



Siromaštvo je i uzrok i posledica diskriminacije. Svoj deci treba dati iste mogućnosti da u potpunosti razviju svoje kapacitete i uživaju svoja prava. Programi delovanja se moraju upravljati principima Konvencije UN o pravima deteta i posebno obratiti pažnju na ono što je u najboljem interesu dece.


Deca postižu najbolje kada odrastu u zdravom porodičnom okruženju. Podrška porodicama da se suoče s problemima podizanja dece mora biti prioritet države. Pored materijalnih sredstava, porodicama koje se suočavaju sa siromaštvom i društvenom isključenošću potrebna je podrška koja je u svom pristupu nepristrasna i ohrabrujuća, kao što je slobodan pristup javnim službama i mere koje pomažu da se uskladi porodični i poslovni život.


Neka deca se suočavaju s većim rizikom da budu izložena siromaštvu i isključenosti zbog svoje specifične situacije (deca koja žive u institucijama, koja su odvojena od bioloških roditelja, koja napuštaju institucije, koja brinu o bolesnim ili roditeljima s invaliditetom) ili zbog nekih karakteristika (kao što su deca s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, deca koja su poreklom doseljenici). Postojeće opšte službe se moraju kombinovati sa posebno ciljanim intervencijama kako bi zadovoljile potrebe najugroženije dece.


Vlasti na nacionalnom i regionalnom nivou moraju biti odgovorne za posvećenost borbi protiv društvene isključenosti i siromaštva. Postavljeni ciljevi i sistemi za nadgledanje i evaluaciju su neophodni kako bi se procenio napredak, ispitao uticaj i stvorile efikasne mere za rad. Druge zainteresovane strane moraju biti u mogućnosti da pristupe informacijama i da ih koriste kako bi u potpunosti ocenili odgovornost vlade.


Iskorenjivanje siromaštva dece će zahtevati sredstva, ali to je dobro potrošen novac. Tamo gde države ulažu u opšte dostupne službe za decu najranijih godina, podršku porodici, mere za usklađivanje porodičnog i poslovnog života, ciljanu podršku za najugroženije i kvalitetne javne službe, koristi ovih ulaganja se osete u svim oblastima privrede i društva na duži rok.


Borba protiv siromaštva i društvene isključenosti zahteva udruženo razmišljanje i integrativni pristup kroz različite oblasti delovanja i planiranja. Koordinacija između i u okviru ministarstava, kao i na lokalnom i regionalnom nivou mora da se poboljša i da se premosti jaz između mera koje se preduzimaju na nacionalnom i međunarodnom nivou, sa posebnim osvrtom na korišćenje strukturnih fondova EU. 
"Korak po korak". Nacinolna strategija protov siromaštva u Srboji, sprečena najpre posledicama jedne krize a potom i drugom krizom već par godina kreće svojim prvim korakom. O drugom koraku nacionalne strategije možda će pisati nove generacije, a možda i neće. Za sada to niko ne zna. 

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger