среда, 9. март 2011.

RAZMIŠLJANJA JEDNOG HRANITELJA


Neotuđivo je pravo dece sa posebnim potrebama, (ja upotrebljavam adekvatniji termin: dete sa dodatnim potrebama)  odnosno dece sa smetnjama u razvoju  da žive u svojim porodicama biološkim ili alternativnim poznatim kao srodničke i hraniteljske porodice. To znači da država treba da preuzme na sebe odgovornost kako bi tim porodicama sa decom sa dodatnim potrebama u razvoju pomogla da  što lakše prebrode poteškoće i probleme na koje svakodnevno nailaze.
Naša država zatvara oči pred potrebom hraniteljskih porodica na koju bi morala da adekvatno odgovori. Trenutno se hranitelji i njihove porodice, uz eventualnu ali nedovoljnu saradnju centara za socijalni rad uglavnom sami bore za ostvarivanje prava svog štićenika sa dodatnim potrebama u razvoju  na adekvatno obrazovanje i dinamičan život koje uživaju njegovi vršnjaci.
Da li su stvarno potrebni skupi seminari za koje večito nema novca, na kojima bi stručne osobe poput lekara, socijalnih radnika, psihologa i ostalih, shvatili značenje termina „inkluzija“?
Cilj svakog kvalitetnog hranitelja trebao bi biti da detetu sa dodatnim potrebama u razvoju obezbedi obrazovanje adekvatno njegovim mogućnostima i zanimanjima. To naravno da hranitelj ne može realizovati bez korektne saradnje države i njenih institucija. Drušvena zajednica konačno treba da nauči da postoje i drugi koji ne mogu sve na isti način, i da se nauče toleranciji i razumevanju osoba koje su u stanju dodatnih potreba bilo iz razloga intelektualnih ili fizičkih smetnji.
Da li hranitelji trebaju na svakom skupu da ponavljaju kako su deca u stanju dodatnih potreba ljudska bića kao i ostala deca? Na žalost, iz hraniteljske prakse primetio sam pregršt  negativnih stavova i predrasuda vezanih za decu u stanju dodatnih potreba kod intelektualaca i to mnogo više nego kod običnih ljudi.
Hraniteljskoj porodici, pored podrške institucija neophodna je i podrška zajednice u okruženju. Socijalna prava pored ostalog podrazumevaju i pravo na inkluzivno obrazovanje i stanovanje uz podršku a koja su ovoj deci uskraćena nedovoljnom preciznošću zakona ili neadekvatnim nadzorom nad sprovođenjem zakona, a često i zbog kvaliteta samih kadrova koji u praksi ne/sprovode zakon.
Šta da kažem o „ćutanju administracije“? Država i centri za socijalni rad pri lokalnim samoupravama smatraju ovu decu kao problem, dok započeto inkluzivno obrazovanje i sistem socijalne zaštite stvara probleme ovoj deci i njihovim hraniteljskim porodicama. Ova deca bez izuzetka  imaju višestruke psihofizičke probleme koji ih sprečavaju da se sami brinu o sebi na adekvatan način. Mnogi će reći da sve ovo znaju i da nije potrebno da ovo pišem. Pišem i pisaću sve dok većina onih koji sebe smatraju normalnim i kao takvi odlučuju o sudbini ove dece ne budu shvatli da su obavezni i na centralnom i na lokalnom nivou ovoj deci obezbediti primenu njihovih prava. Tek kada to budu shvatili hranitelji će mnogo lakše ispunjavati svoje obaveze.
Ja sam starešina hraniteljske porodice a moja supruga je hranitelj Bebanu, dečaku u stanju dodatnih potreba zbog ometenosti u razvoju. Njegovo kršteno ime asocira na rad i radost. Meni je Beban zaista pomogao da postanem bolji čovek (to bi se s pravom moglo pisati: Čovek), da u potpunosti razumem ne samo njega već i svu decu i hranitelje (kao i roditelje) koji su u sličnoj ili čak i u težoj situaciji. Nama hraniteljima preostaje da se udružimo i osmislimo kako da deci o kojoj brinemo obezbedimo pravo na pristojan život i rad.  

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger