понедељак, 25. април 2011.

Promene u sistemu obrazovanja


Nova zakonska i podzakonska regulativa podržava inkluzivni pristup u sistemu obrazovanja


SADA
PRE
Škola se prilagođava detetu. Dete se prilagođava školi.
Nova upisna politika – Interresorna komisija.
Ukoliko je detetu potrebna dodatna podrška, škola osigurava pristup interresornoj komisiji, na osnovu čije se procene određuju vrste mogućnosti dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške. Procena dece nije uslov za upis, radi se posle upisa i osnov je za planiranje.
Komisija za kategorizaciju koja je imala ovlašćenje da odluči o vrsti škole koju će dete upisati, što je bilo svojevrsno kršenje ljudskih i dečjih prava.
Individualni obrazovni plan (IOP).
Prati se napredovanje svakog deteta, individualizuje se pristup, izrađuje IOP, sa smanjenjem ili obogaćenjem.
Uniformni nastavni program po kome svi istovremeno, istim tempom i na isti način obrađuju isto gradivo.
Pedagoški i personalni asistenti koji pružaju podršku u učenju deci za koju nastavnici procene da im je potrebna i koji imaju značajnu ulogu u obezbeđivanju kvalitetnije saradnje između škole i porodice, škole i lokalne zajednice, škole i relavantnih lokalnih institucija i spoljnih saradnika. Učenik i porodica nemaju stepen podrške koji im je neophodan.



Škola i predškolska ustanova formira stručni tim za inkluzivno obrazovanje, kao tim za dodatnu podršku konkretnom detetu. Nastavnik je sam, ne postoji saradnja i timski rad.



Uvođenjem devetomesečnog pripremnog predškolskog programa od koga se očekuje da deca budu spremnija za polazaka u školu nego ranije. Predškolsko obrazovanje nije obavezno. Deca nisu jednako pripremljena za polazak u školu, što učenike stavlja u neravnopravan položaj od samog početka.
Ne postoji ograničenje zbog koga bi neko dete ostalo isključeno iz obrazovanja i svako dete može da se upiše u redovnu školu. Specijalne škole i dalje postoje i roditelji dece sa smetnjama u razvoju mogu upisivati svoju decu u ove škole, ukoliko to smatraju dobrim rešenjem. Deca sa smetnjama u razvoju kao i romska deca su bez razloga upisivana u specijalne škole.
Počev od školske 2011./2012. godine planira se postepeno uvođenje finansiranja ustanove po učeniku, a ne sve ustanove. Ovaj sistem će se primenjivati od 2014./2015. godine. Finansiranje ustanove po odeljenju.
Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) koji treba da omogući bolje prikupljanje podataka, analize i planiranje u obrazovanju. Škole imaju obavezu da prikupljaju i ažuriraju podatke Ne postoji sistem prikupljnaja i obrade podataka.

Preuzeto od: „Svi u školu, budućnost za sve“ - 2011. - Centar za obrazovne politik

2 коментара:

  1. Анониман30. 4. 2011. 04:19:00

    U nasoj zemlji jos uvek nema uslova za ovako divnu zamisao. Da verujem da ce moje dete dobiti poseban tretman zato sto ima smetnje u razvoju? Kome da verujem? Onima koji nemaju toliko sluha da cuju rec logopeda i psihologa koji mi lece dete vec tri godine o mom trosku? Gde je bila drzava kad mi je bila pomoc potrebna? Kad u Zavodu za patologiju govora mozete samo da odaberete logopeda koga cete privatno da placate (mogu samo da rese nekomplikovane sliucajeve, za druge nemaju vremena, malo ih je za veliku Srbiju)? Moje dete ne komunicira (KONGENITALNA AFAZIJA) i povlaci se u svoj svet ako nesto u svojoj okolini ne razume. Psiholog, logoped, vaspitaci iz vrtica - svi - preporucuju odlaganje polaska u skolu, potrebno je jos malo vremena da dete nauci da izadje iz svoga sveta. Potrebno mu je da razume svet oko sebe ne bi li promolilo glavu. Gde da ga saljem? U skolsku klupu? Ne ume ni da pita, a kamo li da shvati rec "zasto", a da sedne u klupu? Ne razume nista sto je apstraktno, a da uci poznavanje prirode? Ne ume da mi kaze posle skole da li mu je bilo lepo, sta su radili, da li ga je neko dirao. I da verujem da ce sada drzava, pazibogati, sve to da resi??? Nasa divna, mocna Srbija u strajku? Da ce to da resi neki tamo tim iz skole koji prati 30-toro dece bolje od svakodnevnog individualnog rada sa logopedom, psihologom i terapeutom? Lezem i budim se sa ovim mislima...
    Rado bih platila kaznu i odlozila skolu - briga me za cenu, ali sta cu kad mi je u tom slucaju ukinuto pravo na vrtic (detetu je neophodan zbog socijalizacije)
    I sta mi preostaje? Toliko sam nemocna da mi dodje da kunem kao priprosta - a ni to ne mogu, zao mi je njihove dece...
    Maja

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман30. 4. 2011. 10:36:00

    Savez hranitelja Srbije "Više od porodice" počinje od maja meseca ove godina da prikuplja materijal za "belu knjigu" koju će po završetku dostaviti nadležnom ministarstvu, republičkom parlamentu i organizaciji Eurochild. Odnos državnih institucija prema osobama sa dodatnim potrebama je na mnogo nižem nivou od najgore korektnosti, pogotovu kada su u pitanju deca. Normalno je da uvek ima pojedinačnih pozitivnih izuzetaka. Zato bi nam bilo drago da stupite u kontakt sa Savezom (e-mail:support@iskrica.info) radi prikupljanja informacija (anonimnost shodno zakonskim okvirima se podrazumeva, zbog zaštite identiteta svakog deteta). Takođe postoji mogućnost da vam se pomogne u vudu stručne savedodavne podrške. Svi mi ponaosob imamo problema sa inkluzivnim obrazovanjem jer je donet zakon a podzakonski akti još nisu razrađeni a po običaju deca postaju kolateralna šteta.

    ОдговориИзбриши

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger