недеља, 24. април 2011.

SOCIJALNA ZAŠTITA - DELATNOST OD JAVNOG INTERESA

Socijalna zaštita jeste organizovana društvena delatnost od javnog interesa čiji je cilj pružanje pomoći i osnaživanje za samostalan i produktivan život u društvu pojedinaca i porodica, kao i sprečavanje nastajanja i otklanjanje posledica socijalne isključenosti. (čl.2.Zakona o socijalnoj zaštiti).
Šta je smisao pozitivnih propisa koji se odnose na uloge republičkih organa, lokalne samouprave, javnih službi, udruženja građana, privrednih subjekata i drugih entiteta relevantnih za unapređenje položaja građana u oblasti socijalne politike i socijalne zaštite?
Možemo li verovati ljudima koji u vršenju republičkih i lokalnih funkcija ne prihvataju ili ne žele da razumeju značaj razvoja integrativne socijalne zaštite u lokalnoj zajednici?

Svakog dana okrećemo glavu ne želeći da se suočimo sa stranputicom kojom se sve veći broj mlađe populacije kreće. Hranitelji se u svojim intimnim doživljajima suočavaju sa naizled nerešivim problemima svojih štićenika. Kako prepoznati emocionalno stanje i potrebu štićenika, njegove sposobnosti i snagu? Kako se suočiti sa konfrotacijom stavova i mišljenja mladog ljudskog bića po pitanju teških tema (narkomanija, prostitucija, nasilje i kriminal svake vrste)?

Udruženje hraniteljskih porodica "Iskrica" dobrovoljno je preuzelo na sebe jadan od zadataka u sklopu svojih aktivnosti od javnog interesa. U saradnji sa Centrom za socijalno preventivne aktivnosti "GRiG", Udruženje je preuzelo organizovanje stručne obuke (akreditovane kod Ministarstva za rada i sicijalnu politiku) pod nazivom "Osnivanje i vođenje kluba za mlade iz rizičnih grupa tokom odrastanja". Obuka je zasnovana na programu i višegodišnjoj praksi uspešnog vođenja Kluba GRiG u beogradskom centru za socijalni rad na opštini Stari grad. Zapošljeni u osnovnoškolskom obrazovanju ali i zapošljeni u centru za socijalni rad sigurno su prepoznali značaj i vrednost ovakvog načina timskog osposobljavanja za osnivanje i vođenje Kluba za mlade iz rizičnih grupa tokom procesa odrastanja. Možemo li voditi socijalnu politiku ako zaednica nema integralni pristup?

Nalazeći smisao u primeni primera dobre prakse Udruženje je pozvalo na učešće, među ostalima i predstavnike Policijske Uprave ali i predstavnike lokalne samuprave. Kultura ponašanja obavezuje na pisanju pozitivnog ili negativnog odgovora uz preporučene reči zahvalnosti. Ostavimo na trenutak kulturu ponašanja koja je u našem sistemu izgubila svaki smisao. Svaka policijska uprava deluje po vertikalnoj hijerarhiji i možda je iluzorno očekivati od nje da se bavi preventivom jer je to izvan službenih zaduženja, a za takva zaduženja nadležno ministarstvo treba da izda neki podzakonski akt.  To je već pitanje više sile poznate pod imenom "Dačić". Ali, primernije je da se bavimo sopstvenim okruženjem. O koje  se i kakvo  kamenje saplićemo godinama?  Kakava je lokalna socijalana politika, planovi , realizacija i rezultati? Koji su to zadaci koji su namenjeni lokalnim resorima za privredne i društvene aktivnosti? Bojkot od strane lokalne samouprave, bojkot svakog dešavanja i svake akcije koju osmisli i pokrene bilo koja civilna organizacija upečatljivo nam govori o stanju u kome se nalazimo još od kraja 19. veka. To je stanje društva u kome nema mesta za marginalizovane grupe, grupe kojima pripadaju sva ona ljudska bića koja na svojim plećima nose greške ili zle namere frustruiranih pojedinaca ogrezlih u političkom kriminalu. Za mnoge građane Zaječara ova pitanja predstavljaju visoku politiku. Za one prosečene građane ova pitanja znače nasušnu potrebu za nalaženjem modusa potrebnog za pristojan život.

Generalno gledano, definitivno sa nama nešto nije u redu! Imamo silne strategije ali nemamo društveni konsenzus o nacionalnom minimumu. Mi ne znamo šta hoćemo ali znamo šta nećemo. Nećemo rad, red i mir. Čitave generacije ne znaju značenje tih reči. Za učenje o nekakvom radu, redu i miru "potrebno je mnogo novca a novca nema dovoljno". Potrebna je volja ali ni "političke volje" nema. Ne preporučuje se talasanje usnulog društva utonulog u tihom moru kriminala. Jedini zadatak svakog građanina ove nekada divne Srbije, je da nabije svoju glavu u pesak. Za nagradu dobiće mogućnost da preživi. Dobiće radno mesto po partijskoj pripadnosti, možda čak i neku devojčicu za poslovnu pranju. Mi koji sebe ne smatramo nojevima, mi kojima je bitan kvalitet života, nevoljno očekujemo "dolazak" EU sa nadom da će nam EU doneti rečnik u kome je opisano značenje reči (rad, red i mir) koje su nekada davno opisivale ljudsko dostojanstvo. Do tada roditelji, hranitelji i staratelji i dalje ostaju usamljeni između ljudskog poniranja i uzvišenja institucija nekog sumnjivog sistema.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger