недеља, 10. април 2011.

HRANITELJSTVO MEĐU GLUVIM TELEFONIMA


"Javno zastupanje predstavlja proces delovanja (a ne jednokratnu aktivnost) sa ciljem postizanja poželjnih promena u društvu kako bi odnosi moći i raspodela bogatstva postali demokratičniji i pravedniji i kako bi se marginalizovanim društvenim grupama obezbedili prostor i uloga u javnom odlučivanju". - InterAction: Women’s Advocacy Workshop materials.

Da nebi tekst „Gde us novci?“ http://hranitelj.blogspot.com/2011/03/gde-su-novci.html#more
ostao nedorečen dužni smo, prvenstveno hraniteljima ispričati kraj (?) priče. Za sve one, od aktuelnog Premijera sve do običnog građanina koji još nisu spoznali termin „socijalno odgovorna država“ ili „socijalno odgovorno društvo“ (sasvim svejeno) ovo će ostati samo jedna od mnogi „tužnih priča o kuji i sedam kučića“, kao obična „demagogija“, „filozofija“ ili neka druga slična „izmišljotina“.
U zvaničnoj informaciji stoji:

„Sredstva iz budžeta grada korisnicima (udruženjima) preose se na osnovu zahteva za prenos (transfer) sredstava koji u prilogu mora da sadrži kompletnu knjigovodstvenu dokumentaciju za iznos koji se prenosii ista mora da bude u sjkladu sa projektom za koji su sredstva odobrena.
Udruženje hraniteljskih porodica „Iskrica“ iz Zaječara u 2010.godini NIJE podnela zahtev za prenos sredstava.
Da smo po potpisivanju ugovora o dodeli sredstavau više navrata pozivali gospodina A.K. (navodi se puno ime) putem telefona (navode se tri telefonska broja) da dođe u Odeljenje za finansije GU Zaječar da preuzme svoje primerke Ugovora o dodeli sredstava, ali se on nije javljao ni na jednom broju koji smo mi imsli. Jedino nam se na broju (navodi se broj telefona) javljala neka gospođa koju smo zamolili da prenese gospodinu Anđelkoviću da nam se javi što on do današnjeg dana nije uradio.“ – završen citat.

I šta sada reći?

Običan građanin može donekle prihvatiti saznanje da u okviru svoje „gluposti“ ne može razumeti prvi stavak ove informacije. Ali sigurno nije blesav da u trećem pasusu ne može prepoznajti takozvano „zavrtanje“.

Na jednom od tri navedena telefonska broja vrši se komunikacija sa preko 40 civilnih ordanizacija u Srbiji. Putem zvaničnog e-meila Udruženja vrši se korespodencija sa svim organizacijama sa srpskog ali i drugih prostora. Poštanska adresa Udruženja nije promenjena od dana osnivanja. I broj telefona, i službeni e-mail, i poštanska adresa uredno stoje na memorandumu sa prilogom materijala predatog na predmetni konkurs. Možda nije važno ali istine radi, treba reći i to da se predstavnik Udruženja pismeno obraćao jednoj od institucija lokalne GU Zaječara i dobio neke od odgovora ali odgovor o daljem procesu po pitanju realizacije ovog konkursa nije dobijeno. Po obaveštenju gospođe pomenute u citiranoj informaciji o pozivu Odeljenja za finansije GU Zaječar za dostavljanje izveštaja od strane Udruženja o utrošenom novcu, predstavnik Udruženja se odazvao dana 15. i 16. Marta 2011. Kako Udruženje nije ni dobilo odvojena sredstva, zahtevu iste službe, nije se moglo odgovorit.

Zašto su još neke civilne organizacije koje su konkurisale za novce iz gradskog bužeta ostale praznih ruku?

I na kraju, UHP „Iskrica“ je na predmetni konkurs podnela predlog projekta „Podrška hraniteljstvu“. Izgleda da je od podrške ostala samo drška. Izvinite, ali ovo je priča koja vređa i ponižava sve one ljude koji imaju otvoreno srce i za neka bića koja su gurnuta na margine društvenih zbivanja.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger