недеља, 14. фебруар 2010.

Hraniteljstvo od poverenja - deo I

Ljudi se u svom životu bave svim i svačim. I svi, na svoj način, teže da postignu neki uspeh. Hraniteljstvo je priča za sebe. Baviti se hraniteljstvom ili ne? Možda i vas muči ova dilema. Međutim, ova dilema ima rešenje u jednostavnoj rečenici: Hraniteljstvo od poverenja.
Osoba od poverenja učiniće sve da učini obećano i to je veoma važno. Ali, ako osoba od poverenja nije efikasna u svom radu, poverenje je neće daleko dovesti. Ono vam može doneti nešto sitnog interesa i sve se završava na tome. Visok stepen poverenja potreban vam je da biste stigli na vrh. Takva vrsta poverenja mora se izgraditi, ona se ne nasleđuje niti nastaje slučajno. Ona se mora zaraditi i čuvati, ali se nikada ne može fabrikovati.
Bez obzira na sve što ste do sada naučili iz empirije za vrhunske rezultate u hraniteljstvu potrebno je više od hrabrosti i laskanja. Ukoliko ste osoba od poverenja koja se bavi hraniteljstvom, uspećete u ovom poslu za kraće vreme nego što mislite i sa manje stresa nego što ste navikli ako primenite pravila koja pročitate na ovom blogu.

POSTAVLJANJE TEMELJA

Da bi ste postali uspešan hranitelj prvo morate znati zašto želite da se bavite hraniteljstvom. Ta želja može biti rezultat životne inspiracije. Motivacija za bavljenjem hraniteljstvom obično proizilazi iz duhovnog (ne)saznanja o vrednosti ljudskog bića i njegovom poštovanju. Pre nego li započnete sa hraniteljstvom morate detaljno razumeti šta je osnovni cilj hraniteljstva.
Ako vaše motivacije nisu na liniji ka postizanju osnovnog cilja hranitelstva, verovatno ćete:
  • doživeti stres,
  • donositi pogrešne odluke,
  • imati utisak da vas neko bojkotuje.
Ako su vaše motivacije na liniji ka postizanju osnovnog cilja hraniteljstva: 
  • vi ćete osećati veći entuzijazam, strast i energiju,
  • izgledi za vaš uspeh drastično će se uvećati, 
  • biće vam lakše da se održite u suočavanju sa problemima.
Pravi uspeh nastaje kao rezultat vaše unutrašnje ispunjenosti a ne onoga što se nalazi spolja.
Dostizanje vrha uspeha u hraniteljstvu nije toliko u vezi sa onim što ste dobili penjući se, već sa time kakva ste osoba postali tokom uspona.
Da bi ste istrajali na putu do uspeha, potrebno vam je nešto više od istrajnosti – potrebno vam je ispravno viđenje neuspeha.
Mnogi hranitelji prave grešku kada smatraju da spoljne stvari određuju uspon ka uspehu. Hranitelji za svoj rad dobijaju novčanu nadoknadu . Spoljne stvari poput novca, nagrada i pohvala nagoveštavaju nekakav uspeh ali to ne znači da ste stigli na vrh. Kvalitetni hranitelji posmatraju uspon ka uspehu na potpuno drugačiji način. Oni vide uspon ka vrhu kao rezultat stalnog napretka, redovnog održavanja veštine hraniteljskog rada, stalnog stremljenja ka novim visinama u polju hraniteljstva. Dostizanjem vrha na putu ka uspehu osetite povećanje vašeg unutrašnjeg osećanja ispunjenosti i zadovoljstva koje proizilazi iz hraniteljstva kojim se bavite. Kada se popnete na jedan vrh ugledate drugi višlji vrh i tako redom. Nema ograničenja uspehu. Granice određuje vaš mentalni sklop.
Kvalitetan hranitelj zna da je važnije:
  • kako obavljate svoj posao od onoga gde ga obavljate,
  • kako prenosite na dete ono šta imate od onoga šta imate da mu prenesete,
  • koliko vremena provedete izgrađujući u detetu ličnost od onoga koliko vremena provedete sa detetom,
  • imati dete kod kojeg ste izgradili poverenje od onoga koliko imate deteta.
Kvalitetan hranitelj razmišlja na sledeći način:
  • radi sa pravim osobama,
  • prekida poslove koji nisu produktivni,
  • usredsređuje se na rezultate,
  • zna da kvalitet povećava kvantitet,
  • stavlja dete ispred nadoknade za svoj rad
  • stavlja reputaciju ispred nadoknade za svoj rad
  • razmišlja dugoročno,
  • planira svoj uspeh.
Budućnost hranitelja nije u njegovim rukama, već u njegovom mentalnom sklopu. Drugim rečima, Način razmišljanja određuje način delovanja. Uspešno razmišljanje prethodi uspešnom radu. Kao i u svim drugim poslovima, i u hraniteljstvu morate aktivno ulagati da bi vaš rad imao uspeha.

Investiranje u odnose sa ljudima koje volite;
Šta će vam uspeh u hraniteljstvu ako ga ne možete podeliti sa onima koje volite? Nemojte napravitii grešku da odgurnete od sebe one koji su vam najvažniji u ime zasnivanja hraniteljstva. Vaše investiranje vremena u porodicu i bliske prijatelje veoma je važno za uspeh i osećanje ispunjenosti. Ako je vaš jedini cilj baviti se hraniteljstvom onda ćete sigurno završiti sa punim džepom i praznom dušom.

Investiranje u dugoročan program ličnog razvoja;
Hranitelj je najveća vrednost u poslovima koje nosi hraniteljstvo. Razvoj vašeg rada u hraniteljstvu uvek će biti proporcionalan sposobnosti da maksimalno iskoristite svoj lični potencijal. Ako želite da postanete kvalitetan hranitelj koji stiče poverenje svojom pouzdanošću onda morate da postanete ekspert u hraniteljskom radu. To iziskuje: osnovne obuke, seminare, redovne medijske konsultacije i druge vidove treninga za podizanje kvalita rada u hraniteljstvu.

Investiranje u partnerstvo, instruktažu i asistenciju;
Nikada nećete biti u stanju da znate sve što vam je potreno da bi ste doneli ispravnu odluku. Potrebni su vam sardnici od poverenja koji će vam pomoći da prebrodite mutnu vodu i osvetliti najbolji put za vas. Što budete postajali uspešniji, povećavaće se i očekivanja vaše bliže okoline. Gubitak poverenja više košta na većim visinama. Saradnici, instruktori i asistenti će se postarati da vaš pad ne bude fatalan.

Investiranje u lični imidž;
Kakve su prostorije za boravak vaših hranjenika? Kakav utisak na ljude ostavlja vaš izgled? Najčešće se dešava da, ako vaš imidž nije prijateljski, profesionalan i prijemčljiv, nećete dobiti šansu za postizanje učekivanog uspeha. Takav utisak takođe ne doprinosi rađanju poverenja.

Investiranje u lični finansijski plan;
Dugoročnost vašeg uspeha u hraniteljstvu, što važi i za sva druga poslovanja, zavisi od vaše sposobnosti da reinvestirate novac a da pri tome održite finansijski porast. Ako ne posedujete takvu sposobnost brzo dolazite u situaciju u kojoj finansijska sredstva namenjena za ulaganje u hranjenika potrošite na raznorazna dospela dugovanja čime se gubi vaša lojalnost prema hranjeniku.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger