среда, 17. фебруар 2010.

Hraniteljstvo od poverenja - deo IV

Većina hranitelja nije spremna na uspeh kada se sve okolnosti sklope. Većina hranitelja nije sigurna kada ulazi u hraniteljstvo, ali ipak to čine, makar i pogrešno.
Iako možete nekoga ubediti, manipulisati njime ili na prevaru ubediti nekoga da koristi vaše usluge, na taj način ne možete steći poverenje ili ugraditi trajan uspeh.
Razmislite o važnim pitanjima koja će vam pomoći da svoj um pripremite za plodonosno seme:
  • Da li u glavi imate proces koji navodi saradnike na akciju i omogućava joj da prirodno i sa entuzijazmom kaže „da“ kada zatražite sastanak ili ponudite saradnju?
  • Da li su sastanci za vas izazov?
  • Kada razgovarate sa nekim, da li mislite na proviziju (prihod) ili na saradnički odnos (megaprihod)?
  • Kada vam neko uputi primedbu, da li tačno znate kako da odgovorite?
  • Kada vas neko pita:“koliko vas to košta?“, da li se zamrznete i spetljate?
  • Da li imate poverenja u svoj način rada? Ako imate, odakle ono potiče?
Neophodno je da razumete: ključ hraniteljstva nije u hraniteljstvu, već u obezbeđivanju, a ključ obezbeđivanja je u tome da unapred znate šta da obezbedite.
Evo nekih potreba koje stalno pronalazimo u hraniteljstvu:
  • kod hranitelja – iskustvo, znanje, integritet, profesionalnost, komunikacija, pristupačnost, fleksibilnost, spremnost na saradnju
  • kod hraniteljskih porodica – lokacija, podrška, reputacija, inovativnost, finansijsko obezbeđenje, istraživanje i razvoj.
Bez obzira na vrstu potreba, morate imati odgovore i vaša prezentacija mora biti uverljiva.
Nije važan broj hranjenika u hraniteljskoj porodici, važno je kako se realiziju njihove potrebe.
Hraniteljstvo od poverenja nije u vezi sa srećnim izvlačenjem, niti sa položajem zvezda.
Zadobijanje poverenja traži vreme. To često znači povećanje vrednosti bez finansijske nadoknade.
Pre nego što produbite odnos da detetom, prvo upoznate to dete. To znači, uveriti se da je veza prava iznutra, gde je to najbitnije, i tek tada treba nastaviti dalje.

OTKRIVANJE POTREBA DETETA

Važna veština je da se postavljaju sadržajna pitanja detetu koje vam je dodeljeno na hraniteljstvo. Ponekad, odgovori deteta su očigledni. Ali to nije uvek slučaj i nebi trebalo da računate na to. Cilj postavljanja pitanja je da se otkriju vrednosti, potrebe, želje i očekivanja deteta da biste odredili da li unutra imate dovoljno zajedničkog kako bi mogli da nastavite.
Važnost postavljanja pitanja postaje očigledna kada uzmete u obzir da sva deca imaju vrednosti koje žele da budu razmotrene, potrebe koje žele da budu zadovoljene, kao i snove koje žele da budu ispunjeni, a sve je to sadržano u njihovoj ličnosti.
Nikakav trening neće vam doneti trajan uspeh ako vam dete ne veruje. Međusobni odnos hranitelja i deteta počinje sa visokom tenzijom i niskim poverenjem što rezultira otporom prema vama. Ali kako sa detetom prelazite od niskog ka visokom stepenu poverenja, tenzija se smanjuje a povećava se verovatnoća da će vas dete prihvatiti. Cilj prvog koraka je da sagledate potrebe deteta da biste mogli da odredite strategiju u hraniteljskom radu.

Da li imate prave odgovore na sledeća pitanja:
  • Šta je vama važno u vezi sa uspehom?
  • Šta je vama važno u vezi sa boljim imidžem?
  • Šta je vama važno u vezi sa štednjom novca?
  • Šta je vama važno u vezi sa obezbeđenjem sigurnosti?
  • Šta je vama važno u vezi sa promenama na bolje?
Kada posedujete sigurnost, imidž, spokoj, ispunjenost, satisfakciju, radost ili vedrinu, saradnici su skloni da vas saslušaju bez preteranog otpora.
Potrebe koje imaju najvišu vrednost su potrebe i očekivanja saradničke mreže koje za dete na hraniteljstvu ima najvišu vrednost. Ona skoro uvek imaju veze sa onim što pružate.
 
Kada sagledate potrebe deteta i uđete u saradničku mrežu a pri svemu tome budete razumeli pravila hraniteljstva potražite u sebi odgovore na sledeća pitanja:
  • Kako definišete uspešno hraniteljstvo
  • Šta biste promenili?
  • Kako određujete kvalitet i kvantitet?
  • Kakvo je vaše iskustvo u hraniteljskom radu?
  • Kako biste poboljšali hraniteljstvo u celini?
  • Koji su vam parametri najznačajniji za uspešno hraniteljstvo?
  • Koji su vaši standardi za održavanje kvalitetnog hraniteljstva?
PREZENTACIJA (Odnos)

Obećajte sebi da ćete se baviti ovim poslom samo ako vas hraniteljstvo inspiriše.
Da bi ste stvorili snažan utisak, morate motivisati potencijalne hranitelje da stupe u akciju.
Sve što radite u hraniteljstvu mora da bude profesionalno. Imajte uvek na umu: deca zaslužuju najbolje.
Normalno je da budete oduševljeni onim što radite, ali budite spremni da saslušate i „vaše dete“ i vaše saradnike.

Evo nekih potreba koje stalno pronalazimo u razgovorima o hraniteljstvu: iskustvo, znanje, integritet, profesionalnost, komunikativnost, pristupačnost, fleksibilnost, spremnost na saradnju. Proverite da li se poklapaju sa razlozima zbog kojih ste dobili ili niste dobili dete na hraniteljsko zbrinjavanje.

Najčešće potrebe koje rezultiraju hraniteljstvom od poverenja su: lokacija, reputacija, inovacija, finansijska snaga, istraživanje i razvoj, garancije

Hranitelj koji nastavlja da povećava vrednost hraniteljstva pokazuje da mu je odnos važniji od prihoda a da je dete važnije od profita.
Da biste bili uspešni u hraniteljstvu uvek morate imati potencijalne saradnike koje pretvarate u saradnike a saradnike u partnere.
Kada je odnos pravi, kako on sazreva – sazrevaju i mogućnosti za uspehom. Odnosi koji su plodni i koji traju, ne zasnivaju se na stranama koje su rešene da veza opstane po svaku cenu. Najproduktivniji odnosi su oni u kojima ljudi nastoje da stalno povećavaju vrednost tamo gde je to najpotrebnije. Inkubacija je proces tokom kojeg stalno pevećavate vrednost dokle god se bavite hraniteljstvopm, znajući da će tokom vremena odnos rezultirati uspehom. Razmislite o tome na sledeći način: devojka se neće udati za mladića zbog njegove istrajnosti nego zbog vrednosti koju on daje njenom životu i obrnuto.
Najveća prednost koju imate nad drugim hraniteljima jeste što vi „vaše dete“ poznajete bolje nego oni „njihovu“. Trebalo bi da imate godišnje preglede na kojima ćete oceniti napredak u prethodnoj godini i videti da li postoje načini da se poboljša produktivnost u vašem hraniteljskom radu. Nema savršene formule za otkrivanje potreba vašeg deteta. Što imate razvijeniji osećaj za potrebe deteta to će vam lakše biti da ih zadovoljite.

Odgovornost da postanete osoba od visokog poverenja koja obavlja kvalitetno hraniteljstvo leži samo na vama. Možete imati lošeg šefa, sedeti u kancelariji dok papiri čitav dan lete na sve strane. Ali vi se možete izdići iznad svega toga. I vi ćete to učiniti kada se odlučite da preduzmete korake koji su neophodni da od vašeg hraniteljstva načinite kvalitetno hraniteljstvo od poverenja. Iako je za dosezanje vašeg potencijala u hraniteljstvu važno da primenite principe i delatnosti navedenih u ovoj temi, nebi trebali da završite sa čitanjem a da ne upamtite bar dve proste činjenice: prvo, hraniteljstvo je rezultat poverenja, i drugo, visok stepen poverenja rezultat je samo jedne stvari – dosledne i prave usluge.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger