четвртак, 18. фебруар 2010.

Hraniteljstvo od poverenja - deo V (poslednji)

Hranitelji koji se bave visokokvalitetnim hraniteljstvom imaju drugačiji cilj od ostalih. Postoji nešto više od običnog obavljanja posla što ih motiviše da daju sve od sebe i zbog toga publika koja dođe na njihovu predstavu reaguje burnim aplauzom. Oni se bave hraniteljstvom iz viših razloga nego što je novčana nadoknada ili dodeljeno im priznanje. Postoji jedna stvar koja ih odvaja od drugog dela drugih hranitelja, a to je snažna želja da obezbede izvanrednu uslugu detetu na hraniteljstvu.
Kao što možete pretpostaviti, proučavam hraniteljstvo (kao oblik socijalne usluge). Video sam dobro hraniteljstvo, loše i stvarno loše. Upoznao sam hranitelje kojima je stvarno stalo i koji zaista nastoje da poboljšaju kvalitet hraniteljstva. Upoznao sam i one druge hranitelje koje, osim novčane nadoknade, ništa drugo ne interesuje. Kada se nalazite sa druge strane, razlika je više nego očiledna.
Ako postanete hranitelj od poverenja značajno ćete povećati kvalitet hraniteljstva pružanjem usluga svetske klase.
  1. Odlučite koliko kvalitetnu uslugu želite da pružite detetu. Morate postaviti više standarde od propisanih. Morate znati šta očekujete od sebe samih. Usluživanje dece na hraniteljstvu je filozofija a ne rutinsko otaljavanje posla. Vi ste odgovorni za to kako se postupa sa „vašim“ detetom i niko drugi. Odluka o tome kako želite da kroz hraniteljstvo uslužite „vaše“ dete u potpunosti je na vama. Niko to neće uraditi za vas. Ovlašćeni radnici nadležnih institucija će vas savetovati da trebate biti dobri u hraniteljstvu. Mogu vas, u nekim slučajevima, čak i obučiti za rad u hraniteljstvu. Ali dok to ne poverujete iznutra, nikada se neće videti spolja. Stvaranje kulture kvalitetne usluge i iskustva uvek počinje vizijom. Kada ste sročili i zapisali viziju, vaš pristup hraniteljstvu potpuno će se promeniti.
  2. Odštampajte svoje suštinske vrednosti. Preuzmite odgovornost za svoj rad sa detetom koje vam se dodeljuje na hraniteljstvo. Moraćete da se držite visokih standarda.
  3.  Prihvatite samo onaj oblik hraniteljstva u kome možete postići visoke rezultate. Ako ne možete da uslužite dete onako kako ono to zaslužuje, nemojte ga uzeti na hraniteljstvo.
  4. Ne obećavajte mnogo. Jedna od najvećih grešaka hranitelja je što mnogo obećavaju a malo čine. Kada budete imali efikasan sistem rešenja za zadovoljenje potreba deteta, moći ćete da ih tačno zadovoljite i ispunite očekivanja. Osim toga, ako ste izgradili poverenje, nećete se osećati kao da morate mnogo da obećavate da bi dobili ili zadržali dobijeno dete na hraniteljstvo. Zainteresovani saradnici vam veruju.
  5. Uradite sve. Nemojte reći da nešto ne možete samo zato što to nešto nije „tipično“ ili „normalno“. Ako ste dobro uradili domaći, regrutovali svoje najbolje potencijale, izgradili poverenje, onda možete učiniti sve zato što hoćete jer duboko u sebi verujete da možete.
Niko vas ne može sprečiti da pratite ovaj blog a da ništa ne promenite. Ali se nadamo da neće biti tako jer sve ovo o čemu smo pisali - hraniteljstvo od poverenja - dramatično će promeniti vaš život. Nećete se samo baviti poslom hraniteljstva radi "zapunjavanja finansijskih rupa". Bavimo se hraniteljstvom jer verujemo da tako živote drugih činimo boljim.

Kao hranitelji od poverenja znamo da istinsko ispunjenje dolazi od značaja i vrednosti koje smo dali drugima, ne samo uslugom, već i načinom, iskrenošću, integritetom i poštovanjem koje imamo za svakog pojedinca a pre svega deteta. To su stvari koje našu profesiju čine jednom od najboljih.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger