четвртак, 26. август 2010.

Hraniteljstvo - Deca sa smetnjama u razvoju i hipoterapije

Udruženje građana „RIME“ osnovano je u novembru 2007.godine., na inicijativu
  • roditelja dece sa teškoćama u razvoju,
  • stručnnjaka- osoba koje su profesionalno upućene na rad sa decom i mladima sa teškoćama u razvoju i
  • volontera,  pretežno mladih osoba, kreativnih , sa idejama kako pomoći ovoj ranjivoj grupi.
ŠTA ZNAČI „RIME“ ?
Rehabilitacija
Inkluzija( uključivanje)
Motivacija
Edukacija (učenje- obuka)

Misija udruženje je poboljšanje kvaliteta života dece mladih sa teškoćama u razvoju.
Vizija : Socijalna uključenost dece i mladih sa smetnjama u razvoju t.j. prisustvo ove ranjive grupe u svakodnevnim životnim i društvenim tokovima.
Aarapska legenda kaže: "…kad tvorac sveta odluči da stvori konja, reče vetru: "Ti ćeš mi roditi biće, koje će nositi moje poštovaoce. Njega će ljubiti i poštovati moji robovi".
I tako stvori konja i reče mu: "Tebe sam načinio bez premca... Sva blaga sveta leže među tvojim očima! Ti ćeš pod svoja kopita bacati moje neprijatelje, a prijatelje nosićeš na leđima svojim. To neka bude mesto odakle će se molitva ka meni uzdizati. Neka si srećan na čitavoj zemlji i budi ispred svih ostalih stvorenja. Ljubav gospodara zemlje neka pripada tebi. Ti ćeš leteti bez krila i pobeđivati bez mača…"
Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje je definisalo nekoliko programa.
Program koji je opredelio smer razvoja organizacije je program „HIPOREHABILITACIJA“
ŠTA JE HIPOREHABILTACIJA
Program se sastoji iz tri segmenta :
HIPOTERAPIJE - individualno na leđima konja
TERAPISKO JAHANJE- aktivnosti koje uključuju više korisnika i više konja a čine ih mnogo radnji oko konja ( čišćenje, timarenje....) i na konju.
REKREATIVNO I SPORTSKO JAHANJE koje podrazumeva učešće osoba sa invaliditetom koji su dugo u programu i koji su pokazali posebna znanja i veštine za učešće na nekom takmičenju. Taj segment zahteva više rada i realizuje se u takozvanim udrugama za terapisko jahanje u Hrvatskoj
ZNAČAJ I EFEKTI PROGRAMA:
Fizikalni: Kako se konj kreće, jahaču se stalno remeti ravnoteža i stimuliše stalno stezanje i opuštanje mišića. Angažuju se i duboki mišići do kojih nije moguće“ doći“ uobičajenom fizikalnom terapijom. Značaj terapije je u trodimenzionalnim i ritmičkim pokretima konja, sličnim pokretima hodanja. Takvo kretanje i toplota konja prenosi se i dovodi do bolje koordinacije tela, rastezanje ukočenih mišića, popuštanje grčeva, povećanje pokretljivosti zglobova, poboljšanje cirkulacije i smanjenje abnormalnih pokreta.
Psihološki: Opšte dobro osećanje, vežbanje na svežem vazduhu, van bolnice, bolničkih terapiskih prostorija, poboljšanje samopouzdanja, povećano interesovanje za spoljni svet, razvoj strpljenja, emocionalna kontrola i samodisciplina , osećaj „normalnosti“- tokom usacrsavanja veštine za koju se smatra da je teška i sasvim „zdravim“ osobama, jahač se smatra „normalnim“.
Za nešto što se dobro uradi u narodu se često kaže „ E sada sam na konju“
Da li ste se pitali otkud ta izreka?
Kad uspete da upravljate tako moćnom životinjom – osećatate se samopouzdano-moćno
Socijalni efekti: Naročito izraženi u terpijskom jahanju tj u grupi. Užitak, prijateljstvo, razvoj poštovanja prema članovima grupe i prema životinji.
Autor programaje imao za cilj da svoje delo usmeri ka osobama sa smetnjma u razvoju i nekim bolesnim stanjima ( Down sindrom , serebralna paraliza, multipla skleroza, autizam, hiperaktivnost i poremećaj pažnje, skolioze, kifoze, spine bifide.....), no program ima znatno širu lepezu korisnika.

Gubitak samopouzdanja, motivacije, nesigurnosti, imaju često i sve češće i osobe iz „zdrave“ populacije.

Interdisciplinarni tim ( psiholog, klinički neutofiziolog, fizioterapeut, instruktor jahanja) sa licencama i zvanjem --Voditelji hiporehabilitacije

Tim je stvaran od 2005 i tek sada se može definisati kao manja grupa ljudi sa komplementarnim znanjima i veštinama koji rade zajedno kako bi ostvaril cilj za koji se smatraju zajednički odgovornim.
Udruženje trenutmo realizuje projekat ‘’Konjički klubovi u sluzbi radnog anhazmana mladih sa invaliditetom"

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger