понедељак, 4. октобар 2010.

Mala škola 06 - PARTNERSTVO


Termini partnerstva i saradnje u srpskom jeziku se često koriste kao sinonimi, to jest poistovećuju se te je važno već na početku objasniti glavnu razliku između ova dva pojma.

- Pojam saradnja pokriva širok spektar međuljudskih odnosa koji podrazumevaju zajedničko delovanje ali koji ne moraju voditi zajedničkom cilju već mogu biti čak i slučajni ili nametnuti.

- Partnerstvo predstavlja vrstu ugovornog odnosa, formalizovanog oblika saradnje između ljudi ili organizacija.

Složenost problema sa kojima se suočava današnje, ne samo srpsko već i globalno društvo čini nemogućim da se problemi reše delovanjem samo jedne osobe, organizacije ili državne institucije. Da bi se postojeći problemi uspešno rešili moraju da se ujedine snage, pamet i resursi sa partnerima na istom poslu sa drugim lljudima, grupama ili organizacijama.

SARADNJA I PARTNERSTVO
Partnerstvo organizacija civilnog društva sa državnim organom, institucijom ili jedinicom lokalne samouprave
Ova vrsta partnerstva je ona koja prepoznaje snagu kako civilnog sektora tako i državnih organa, i uvažava činjenicu da više i bolje mogu uraditi zajedno nego odvojeno.
Ono što nas onemogućava da kreiramo pozitivnu budućnost nije nedostatak dobrih ideja, već naša nemogućnost da se oslobodimo prošlosti.
To je glavni problem u uspostavljanju partnerstava izmedju državnih organa i organizacija civilnog društva. Kako i sam dolazim iz civilnog sektora a već više od pet godina, kao član hraniteljske porodice bavim se hraniteljstvom nezadovoljan sam teretom međusobnog nepoverenja i potcenjivanja koji postoji kod obe strane. Nepostojanje želje da prepoznaju značaj međusobnog partnerstva i da ulažu u njega je i najveća prepreka za razvoj celokupnog društva.
Mehanizmi za saradnju države i civilnog društva u Srbiji su veoma retki i na njima u budućnosti tek treba raditi. Ali oni koji postoje donose koristi i jednoj i drugoj strani u procesu saradnje.
Neki mehanizmi za saradnju državnih organa pokazuju spremnost države da sarađuje sa celokupnim civilnim sektorom ili njegovim delom alii uglavnom služe razmeni informacija i formulisanju preporuka, ali to nije partnerstvo kakvo je neophodno za sprovođenje konkretnih projekata. Za većinu organizacija civilnog društva partnerstvo na konkretnom projektu je moguće ostvariti samo sa organizacijama na lokalnom nivou.

Ja bih stavio akcenat na sledeću definiciju:
Partnerstvo u razvijanju i sprovođenju programa i u pripremanju zakona - razmena informacija, konsultacije, razmena ekspertiza i izveštaja, pretstavlja način da se izraze potrebe i interesi građana.

U budućnosti, a ja vidim da je to već sutra, u Srbiji partnerstvo sa lokalnim samoupravama biće sve važnije, obzirom na zahteve Evropske Unije postavljene vezano za svoje fondove, pre svega one vezane za kofinansiranje projekata.

Umrežavanje sa srodnim organizacijama na nacionalnom i regionalnom nivou
Značaj ove vrste partnerstava postaje sve veći kako se približavamo Evropskoj Uniji. Već u ovom trenutku grantovi koje je moguće dobiti iz fondova Evropke Unije uslovljeni su time da je organizacija koja konkuriše član mreže sličnih organizacija. Već danas, mnogi grantovi su usmereni upravo na uspostavljanje saradnje izmedu srodnih organizacija iz Srbije iz zemalja članica EU. Ovakvi zahtevi su već u uopotrebi i da je to jedan od najvažnijeg razloga što naša organizacija ne može konkurisati za evropske grantove.
Učešće u ovakvim mrežama otvara i mogućost stvaranja partnerstava za potrebe konkretnih projekata, dobijanje informacija o tekućim konkursima i obukama kao i razmene dobrih iskustava i primera.
Naša pripadnost grupaciji manjih civilnih organizacija nameće nam frustruisanost zbog nemogućnosti da se takmičimo za postojeće fondove sa jakim i velikim organizacijama. Zato ćemo i dalje raditi na kreiranju zajedničkih projekta kroz partnerstvo sa manjim nevladinih organizacija i time uvećavati šanse za dobijanje sredstava.

Partnerstvo sa privatnim ( biznis ) sektorom
Iako je ovo partnerstvo tema za sebe, koja se u mnogome razlikuje od gore navedenih tipova partnerstava zasluzuje da ga bar pomenemo. Korporativna filantropija i partnerstva između civilnog društva i privatnog sektora su tek na začetku u Srbiji ali se nadam da ćemo u budućnosti moći podrobnije da se bavimo i ovom temom.

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger