уторак, 5. октобар 2010.

Mala škola 07 - PARTNERSTVO U FORMULISANJU PROJEKTA

U procesu kreiranja projekta pitanje mogućih partnera treba postaviti već na samom početku, paralelno sa analizom problema koji želite da datim projektom rešite.

Trenutno najzastupljeniiji pristup u kreiranju i sprovođenju projekata‐pristup logičkog okvira preporučuje da se analiza problema kojim u projektu želimo da se bavimo, obavlja paralelno sa analizom zainteresovanih strana. Zainteresovane strane su svi oni pojedinci, institucije i grupe (vladine i nevladine organizacije, privatni sektor) koje mogu direktno ili indirektno, pozitivno ili negativno:
o uticati na projekat (ili rešenja relevantna za projekat)
o biti pod uticajem projekta
Različite strane imaju različite interese, potrebe i kapacitete koje treba razumeti. Analiza zainteresovanih strana podrazumeva kako prepoznavanje potencijalnih partnera u rešavanju problema kojim se vaš projekat bavi, tako i prepoznavanje eventualnih protivnika.

Osnovne grupe zainteresovanih strana su:
PARTNERI –oni koji će biti uključeni u projekat i ostvarivanje rezultata
KORISNICI ‐oni koji ostvaruju neku korist od projekta. Oni mogu biti
o Direktni korisnici ili CILJNE GRUPE (TARGET GROUPS) – grupe na koje će projekat direktno pozitivno uticati. Na primer ukoliko se projekat bavi unapredjivanjem poljoprivredne proizvodnje to će biti poljoprivrednici.
o Krajnji korisnici (BENEFICIARIES) – oni koji će dugoročno imati koristi od projekta – U gornjem primeru to bi bili potrošači zbog boljeg kvaliteta poljoprivrednih proizvoda 
POTENCIJALNI PROTIVNICI PROJEKTA

Kada prepoznate potencijalne partnere uključite ih u proces pripreme projekta. Partnerstvo u toku pripreme i sprovođenja projekta :
- Obezbeđuje demokratsku i društvenu odgovornost i transparentnost
- Obezbeđuje da projekat dostigne širi uticaj
- Оtvara mogućnost za povećanje resursa
- Оbezbeđuje povećano vlasnistvo nad projektom i održivost

Treba naravno uvek biti oprezan i razmisliti da li ulazite u pošten partnerski odnos i kakva su iskustva druge organizacije imale sa tim partnerom. Razmislite da li želite da produbite uticaj vašeg projekta kroz uključivanje partnera koji ima drugačiju oblast delovanja od vaše ili želite da proširite uticaj projekta kroz partnerstvo sa organizacijom iste oblasti delovanja ali koja pokriva drugo geografsko područje.

PARTNERSTVO U SPROVOĐENJU PROJEKATA
Partnerstvo je dogovor između najmanje dve strane, kojim se one slažu da će raditi zajedno na postizanju zajedničkog cilja ili preduzeti zajednički zadatak ali i da će deliti rizike, odgovornosti, resurse, znanja i veštine kao i dobiti.
Dogovor o partnerstvu mora dobiti svoj formalni oblik ukoliko se radi o partnerstvu u sprovodjenju projekta. Često institucije koje dodeljuju grantove daju i formu sporazuma koje partneri na projektu treba da potpišu i kojim definišu međusobne odgovornosti i prava, kao i odgovornost prema donatoru. Ukoliko to nije slučaj i ostavljena vam je sloboda da sami formulišete partnerski sporazum potrudite se da definišete ko je od partnera odgovoran za:  
-Finansijsko upravljanje projektom i nabavku
-Koordinaciju aktivnosti svih partnera
-Organizaciju zajedničkih sastanaka i razmenu svih relevantnih informacija
-Regularni kontakt sa donatorom i izveštavanje
-Monitoring predvidjenih aktivnosti
-Odlučivanje o korektivnim aktivnostima ukoliko dodje do nepredvidjenih promena u planu aktivnosti

Sam proces izgradnje partnerstva i njegovog održavanja je kompleksan i dugotrajan. On zahteva prepoznavanje najpre svojih a onda i tuđih interesa, prilagođavanje , pregovaranje. Partnerstva mogu da uspeju ako su organizacije spremne da prevaziđu ustaljene poglede na sopstvenu ulogu i odgovornost, i podele deo odgovornosti ali i uspeha sa drugom organizacijom.

Pitanja za polaznike:
1 Iskoristite internet da pronađite neku regionalnu, evropsku ili globalnu mrežu nevladinih organizacija koje ima ciljeve koji odgovaraju vašim ciljevima? Dajte nam kratak opis te mreže i opišite kakvu biste korist imali od ulaska u takvu mrežu?
2 Da li učestvujete u nekom od postojećih mehanizama saradnje države i civilnog sektora i kakva su vaša iskustva? Kakav mehanizam smatrate da bi trebalo da postoji?
3 Da li ste bili partner na sprovodjenju nekog projekta? Podelite sa nama vaša iskustva kako loša tako i dobra? Da li vi imate recept za uspešno partnerstvo?

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger