четвртак, 17. новембар 2011.

Inkluzija na parče


Koliko možemo doprineti razvoju inkluzivnog obrazovanja ako se "frljamo" sa osnovnim pojmovima ne pridavajući značaj njihovom pojmovnom određenju?


Pojmovno određenje

Dete sa posebnim potrebama ili dete ometeno u razvoju je maloletna, profesionalno dijagnostifikovana osoba:
  1. koja zbog fizičkog ili mentalnog nedostatka ima znatno ograničenje jedne ili više životnih aktivnosti, kao što su: hod, vid, govor, sluh, disanje, briga o sebi, učenje i rad;
  2. koja ima istoriju takvog nedostatka;
  3. za koju se smatra da ima takav nedostatak
U nekim evropskim državama koriste se neki od sledećih izraza:
  • Englesko govorno područje – hendikepirano ili izuzetno dete
  • Francusko govorno područje – neadaptirano hendikepirano dete
  • Nemačko govorno područje – ometeno ili oštećeno dete

U definiciji Međunarodne organizacije invalida nalazimo: Ometenost je „gubitak ili ograničenje mogućnosti da se učestvuje u normalnom životu zajednice pod istim uslovima sa ostalim članovima te zajednice, zbog fizičkih ili socijalnih barijera.

Osim termina ometenost u razvoju koriste se još i izrazi: invalidnost, defektnost, hendikepirana osoba. Poslednjih godina sve više je u upotrebi termin (najblaže rečeno, uvredljiv) lice/dete sa posebnim potrebama (za decu koja od najranijeg uzrasta imaju posebne potrebe, koje zahtevaju dodatne uslove za razvoj).

U kontaktima sa osobama koje po svojim karakteristikama pripadaju grupaciji osoba sa posebnim potrebama zamoljen sam da u svojim aktivnostima termin lice sa posebnim potrebama zamenim terminom lice u stanju dodatnih potreba. Obrazloženje za ovu molbu nalazim u osećanju pripadnika ove grupe koju, prema zvaničnoj definiciji, okruženje prepoznaje kao posebna ljudska bića i samim tim sa diskriminacionim elementima svrstava ih na margine redovnih društvenih tokova.

Dete ometeno u razvoju – Umesto dijagnoze, daje se funkcionalna procena telesnog i mentalnog statusa deteta. Treba otkriti i očuvane i oštećene sposobnosti deteta, porodičnu situaciju i šire okruženje u kome živi.

Dete sa „posebnim“ (dodatnim) potrebama – Neophodno je pronaći dodatne puteve i prikladne načine za zadovoljenje potreba deteta koje teže zadovoljava zbog organskih i socijalnih barijera.

Dete sa dodatnim potrebama je ometeno dete koje ima sva bitna obeležja deteta kao ljudskog bića, a njegova ometenost ne sme biti osnov za bilo koji vid diskriminacije.

Pojmovi koji se tiču postupka u radu sa decom sa dodatnim potrebama:

Defektologija se bavi čovekom kao sicijalno-biološkim bićem
Sa jedne strane proučava uzroke i zakonitosti nastanka oštećenja i promena u telesnoj, psihološkoj i socijalnoj sferi osoba sa dodatnim potrebama. Sa druge strane, istražuju i odabiraju metode i mogućnosti pružanja podrške takvim licima, odnosno otkriva odgovarajuće metode prevencije, dijagnoze, (re)habilitacije, reedukacije, socijalne integracije lica koja su u stanju dodatnih potreba.

Prevencija predstavlja otklanjanje uzroka ili ublažavanje posledica poremećaja.

Dijagnostika ima za cilj utvrđivanje vrste, obima i porekla oštećenjai davanje moguće prognoze

Kompenzacija podrazumeva zaobilaženje oštećenih sistema i organa i osposobljavanje onih sistema i organa koji su očuvani da preuzmu njihovu funkciju

Reedukacija je skup specijalnih pedagoških postupaka kojima se poboljšavaju i u granicama datih mogućnosti usavršava sposobnost u oblasti oštećenih funkcija.

(Re)habilitacija predstavlja kombinovanu i koordiniranu primenu medicinskih, socijalnih, pedagoških i profesionalnih mera na osposobljavanju pojedinca u cilju postizanja najvišeg nivoa funkcionalne sposobnosti.

Socijalizacija u širem smislu, znači uključivanje osoba sa dodatnim potrebama u društvenu zajednicu. U užem smislu, prema Deklaraciji UN o pravima ometenih u razvoju, to je strategija koja omogućava izjednačavanje mogućnosti i socijalnu integraciju osoba sa „posebnim potrebama“ u zajednicu u kojoj žive.
Nivoi socijalizacije:
  • Socijalna zaštita – smeštaj u ustanove socijalne zaštite osoba sa dodatnim potrebama, koje su u potpunosti nesamostalne.
  • Utilitet – socijalna upotrebljivost ometenih osoba uz nadzor i podršku drugih lica
  • Adaptacija – prilagođavanje uslovima života, koje postojeće oštećenje omogućava
  • Integracija – najkompleksniji oblik socijalizacije koji predstavlja osposobljavanje osoba za potpuno samostalan život i rad a da postojeće oštećenje pri tom ne predstavlja značajnije smetnje ni porodici ni samoj osobi. Integracija se često poistovećuje sa aktuelnom inkluzijom. Integracija pretpostavlja, na primer, dete po meri vrtića/škole, a inkluzija pretpostavlja vrtić/školu po meri deteta.
Klasifikacija dece sa „posebnim potrebama“ (S.Bojanin) po kategorijama: 
  1. Prakto gnostički poremećaji 
  2. Poremećaji iz razvojne neurolingvistike
  3. Poremećaji psihomotorikeu užem smislu reči
  4. Poremećaji usled opšteg razvojnog nesklada
  5. Nerazvijenost inteligencije i rani poremećaji osećanja

Нема коментара:

Постави коментар

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger