уторак, 4. јануар 2011.

Službena procena hraniteljske podobnosti


Obrazac broj 1 (SINTETIZOVANI IZVEŠTAJ) propisuje način i elemente za procenu sposobnosti i uslova potencijalnih hranitelja/hraniteljica. Ovaj obrazac popunjavaju radnici centra za socijalni rad ovlašćeni za realizaciju hraniteljskog programa a potpisuju ga tri člana stručnog tima. Popunjen obrazac br.1 predstavlja NALAZ I STRUČNO MIŠLJENJE O OPŠTOJ PODOBNOSTI BUDUĆIH HRANITELJA
Kada stručni tim centra za socijalni rad donese pozitivan izveštaj (na obrascu br.1) u propisanom roku hraniteljskom licu se izdaje potvrda na obrascu br.2 (POTVRDA O BAVLJENJU HRANITELJSTVOM)
Treba imati u vidu da ova potvrda ima važnost dve godine nakon čega se obnavlja mišljenje o opštoj podobnosti hranitelja. Predviđena je i obaveza hranitelja, u toku važenja potvrde, na određeni broj sati pohađanja (akreditovane) edukativne nastave propisane pravilnikom.


Osim ličnih (opštih) podataka o kandidatu (potencijankom hranitelju/hraniteljici) upisuju se procene:  
ELEMENTI ZA PROCENU
Konstatuju se: isprave koje su hranitelji dostavili, u skladu sa zakonom, kao i datum izdavanja isprava i njihova ispravnost.
Procenjuje se: da li budući hranitelji ispunjavaju, na osnovu isprava, zakonske uslove za utvrđivanje opšte podobnosti za hraniteljstvo.
Datum sačinjavanja stručnog mišljenja
ELEMENTI ZA PROCENU
BIOGRAFSKI PODACI, ISTORIJA PARA I SADAŠNJI SASTAV I STRUKTURA PORODICE
Konstatuju se: biografski podaci budućih hranitelja, pojedinačno vezano za njihove porodice porekla, kao i od kada su supružnici zajedno, da li imaju prethodne zajednice i dece iz tih zajednica, sa kim deca žive, koliko članova ima hraniteljska porodica, ko su njeni članovi (par, pojedinac, proširena porodica) da li ima usvojene ili dece na hraniteljstvu.
Procenjuje se: da li porodica, po svojoj strukturi, obezbeđuje dobar model porodičnog života za dete - decu koju bi prihvatila, kao i kakvi su kapaciteti porodice u odnosu na broj dece o kojima bi brinuli.
STAMBENI USLOVI PORODICE
Konstatuju se: podaci o stambenoj situaciji budućih hranitelja - vlasnici kuće ili stana, odnosno podstanari ili korisnici stana u društvenoj svojini; da li postoji komunalna infrastruktura - struja, voda, grejanje, telefon; veličina stambenog prostora, opremljenost, raspored soba i prostor koji je planiran za dete - decu na hraniteljstvu.
Procenjuje se: funkcionalnost prostora u odnosu na potrebe porodice i posebno na potrebe deteta, adekvatnost prostora namenjenog za dete, grejanje tog prostora, osvetljenost, povezanost sa ostalim prostorom, bezbednost za dete.
DEMOGRAFSKI POLOŽAJ I DOSTUPNOST RESURSA
Konstatuju se: podaci o tome gde se stan nalazi (selo, grad prigradsko naselje i udaljenost od grada) kako je organizovan prevoz do mesta življenja budućih hranitelja, da li u mestu življenja postoji vrtić, osnovna škola, specijalna osnovna škola, srednje škole, zdravstvene ustanove, sportski tereni, ustanova kulture i dr.
Procenjuje se: da li porodica aktivno koristi raspoložive resurse, koji su nedostajući resursi: u odnosu na potrebe porodice sa detetom, i na koji način porodica u nedostatku resursa zadovoljava svoje potrebe. Procenjuje se zadovoljstvo porodice uslovima u mestu življenja.
PRIHODI I RASHODI PORODICE
Konstatuje se: na koje sve načine porodica ostvaruje prihode, koji su stalni a koji povremeni i koliki je prosečni mesečni iznos prihoda porodice, kao i prihod po članu domaćinstva.
Procenjuje se: koliko porodica sa postojećim prihodima zadovoljava svoje potrebe i da li su oni dovoljni u odnosu na potrebe svih članova.
ZDRAVSTVENI STATUS ČLANOVA PORODICE
Konstatuje se: zdravstveno stanje porodice i njenih članova na osnovu lekarskih uverenja - da li budući hranitelji boluju od hroničnih bolesti, da li su oni ili neko od članova porodice imali problem sa bolestima zavisnosti i ako jesu na koji način su to prevazišli.
Procenjuje se: da li su budući hranitelji fizički i mentalno zdravi, kakav je njihov odnos prema zdravlju i ukoliko imaju zdravstvene probleme, da li su isti smetnja za obavljanje hraniteljske uloge.
SOCIJALNO PREDSTAVLJANJE I STIL PORODIČNOG ŽIVOTA BUDUĆIH HRANITELJA
Konstatuje se: koliko je porodica otvorena prema okruženju, koje su njene vrednosti i uverenja, kakvi su stavovi prema zdravlju, higijeni, novcu, radu, kulturi, religiji, porodičnoj tradiciji, zabavi, modi, sportu i td.
Procenjuju se: životni stil porodice i koliko je u skladu sa socio-kulturnim okruženjem, da li obezbeđuje podsticajne uslove za razvoj deteta, odnosno da li iz njega proističu neka ograničenja ili rizici, kakav je socijalni ugled budućih hranitelja pojedinačno i porodice, u socijalnom okruženju (na poslu, među prijateljima, komšiluku), kakav je njihov doživljaj sopstvenog socijalnog ugleda i koliko je on u skladu sa procenama okruženja.
Datum sačinjavanja mišljenja
ELEMENTI ZA PROCENU
OBRAZOVNI STATUS BUDUĆIH HRANITELJA
Konstatuje se: formalno obrazovanje budućih hranitelja i da li budući hranitelji proširuju i unapređuju svoja znanja i veštine.
Procenjuju se: stav budućih hranitelja prema obrazovanju, zadovoljstvo svojim obrazovanjem i profesionalnom ulogom i dostignućima kao i da li će obrazovanje adekvatno podsticati kod deteta, kakav model predstavljaju u tom pogledu, pojedinačno i kao porodica.
VASPITNI KAPACITETI BUDUĆIH HRANITELJA
Konstatuje se: roditeljsko iskustvo budućih hranitelja i njihova iskustva u vaspitanju dece, kao i njihova iskustva u pogledu vaspitanja u odnosu na porodicu porekla, šta smatraju presudnim u vaspitanju dece, u čemu se u pogledu vaspitanja dece na hraniteljstvu osećaju nesigurnim, na koji način vide da se to može prevazići, od koga očekuju podršku.
Procenjuju se: znanja i lična iskustva budućih hranitelja o vaspitanju dece i njihovi kapaciteti za uspostavljanje kvalitetne relacije sa detetom, kao i za primenu vaspitnih metoda u skladu sa individualnim karakteristikama deteta.
KAPACITETI ZA HRANITELJSTVO
Konstatuje se: koja znanja imaju budući hranitelji u pogledu razvojnih potreba dece.
Procenjuje se: kako budući hranitelji razumeju potrebe dece različitog uzrasta, da li imaju empatičnost, responzivnost, sposobnost da prihvate odgovornost odraslog u relaciji sa detetom i pruže mu fizičku i psihološku negu, kao i kako će se suočavati sa problemima u ulozi hranitelja.
Datum sačinjavanja mišljenja
ELEMENTI ZA PROCENU
LIČNOST BUDUĆIH HRANITELJA
Konstatuje se: da li su budući hranitelji imali ili imaju ozbiljnijih psiholoških teškoća i ako jesu na koji način su ih prevazišli, da li je u porodici porekla bilo iskustvo zanemarivanja ili zlostavljanja, kako sada doživljavaju porodicu porekla i da li su očuvane relacije sa porodicom porekla.
Procenjuju se: iskustvo odrastanja iz porodica porekla (detinjstvo, mladost, sazrevanje), da li imaju kritičan odnos prema iskustvu odrastanja u primarnoj porodici. Kakva je emocionalna zrelost i stabilnost budućih hranitelja, sposobnost za emocionalnu razmenu, responzivnost u odnosu na potrebe drugih i sposobnost da ostvaruju trajne emocionalne veze, kako reaguju u kriznim situacijama i na koji način ih prevladavaju, kakvo je njihovo socijalno funkcionisanje, koliko su bogate, uspešne i trajne socijalne interakcije koje ostvaruju, kako doživljavaju sebe i kakvi su u doživljaju drugih o njima, da li su u stanju da rešavaju probleme ili da žive sa nerazrešenim problemima i očuvaju delotvorno funkcionisanje kroz period stresa.
PARTNERSKA RELACIJA
Konstatuje se: kako hraniteljski par ocenjuje svoj brak i partnerske relacije.
Procenjuju se: odnosi unutar bračne dijade, lične granice, zadovoljstvo partnerskom relacijom, uloge i drugo
MOTIVACIJA ZA HRANITELJSTVO
Konstatuje se: šta su budući hranitelji naveli kao svoje osnovne motive za bavljenje hraniteljstvom, koliko su različiti njihovi motivi, da li imaju i kakva su očekivanja u pogledu karakteristika deteta koje bi prihvatili na hraniteljstvo (pol, uzrast, razvojne karakteristike, poreklo, zdravlje i dr.)
Procenjuju se: funkcionalnost i konstelacija motiva za hraniteljstvo i fleksibilnost motivacije u odnosu na očekivanja budućih hranitelja u pogledu karakteristika deteta, zrelost odluke o hraniteljstvu, kapaciteti za uspostavljanje prihvatljive i realistične motivacije.
Datum sačinjavanja nalaza i mišljenja

III
PROCENA KROZ PROGRAM PRIPREME ZA HRANITELJSTVO
ELEMENTI ZA PROCENU
OBEZBEĐIVANJE SIGURNOG OKRUŽENJA I ZAŠTITA DETETA
Procenjuje se:
- nivo početnog znanja i informisanost budućih hranitelja o hraniteljstvu;
- razumevanje sličnosti i razlike između biološkog roditeljstva i hraniteljstva i samoprocena u odnosu na specifične zadatke hraniteljstva;
- spremnost hranitelja da, u okviru svoje porodice, obezbede sigurno okruženje za dete;
- stečena znanja za prepoznavanje fizičkih, emocionalnih i bihejvioralnih znakova zanemarivanja i zlostavljanja, razumevanje posledica zanemarivanja i zlostavljanja na razvoj deteta, stečene veštine adekvatnog postupanja i podrške deci sa iskustvom zanemarivanja i zlostavljanja i adekvatnog korišćenja raspoloživih resursa;
- razumevanje potreba dece s posebnim potrebama i spremnost budućih hranitelja za preuzimanje neposredne brige o detetu sa zaostajanjima u razvoju.
ZADOVOLJAVANJE RAZVOJNIH POTREBA DETETA
Procenjuju se:
- znanja budućih hranitelja o karakteristikama razvoja deteta kroz uzrast i specifičnih potreba deteta bez roditeljskog staranja;
- razumevanje posledica neadekvatnog zadovoljavanja potreba dece i iskustva koja dovode do zastoja u razvoju;
- stečene veštine za primenu metoda porodičnog vaspitanja primerene uzrastu, individualnim karakteristikama i iskustvu deteta, ciljevima vaspitanja i pravima deteta.
OČUVANJE IDENTITETA DETETA
Procenjuju se:
- znanja o značaju očuvanja ličnog identiteta i životnog kontinuiteta deteta;
- razumevanje i prihvatanje različitosti: nacionalne, religijske, socijalne i kulturne;
- stečene veštine za podržavanje svih oblika kontakta deteta sa članovima njegove primarne porodice i drugim važnim osobama iz prošlosti deteta.
PREVLADAVANJE SEPARACIJE I GUBITAKA DETETA
Procenjuju se:
- znanja o stabilnosti okruženja i osoba koje brinu o detetu;
- razumevanje posledica radnog odvajanja i gubitaka deteta na uspostavljanje trajnih emotivnih veza;
- stečene veštine za pružanje adekvatne podrške detetu za prevladavanje separacionih kriza i rehabilitaciju kapaciteta vezivanja deteta;
- razumevanje i prihvatanje privremenosti hraniteljstva i spremnost hranitelja da pruže podršku detetu u situacijama promene - povratak u porodicu porekla, usvojenje, osamostaljivanje i dr.
PODELJENA ODGOVORNOST ZA ODRASTANJE DETETA
Procenjuju se:
- znanja o pravima deteta, informisanost o zakonskoj regulativi u odnosu na zaštitu deteta bez roditeljskog staranja;
- znanja o pravima, obavezama i odgovornosti hranitelja;
- razumevanje podeljene odgovornosti za zaštitu deteta, veština građenja partnerskog odnosa i timskog rada i aktivno korišćenje mreže podrške.
IV
ZAKLJUČAK O OPŠTOJ PODOBNOSTI BUDUĆIH HRANITELJA
SNAGE I RESURSI PORODICE

POTREBE PORODICE ZA PODRŠKOM I JAČANJEM KOMPETENCIJA HRANITELJA (ograničenja i rizici)
PODOBNOST U ODNOSU NA KARAKTERISTIKE DETETA
(uzrast deteta, poreklo, broj dece, zdravstvene ili razvojne teškoće deteta)

BUDUĆI HRANITELJI
1. poseduju opštu podobnost za hraniteljstvo;
2. ne poseduju opštu podobnost za hraniteljstvo.

Datum sačinjavanja procene stručnog tima





POTVRDA O BAVLJENJU HRANITELJSTVOM
Na osnovu člana ___ Pravilnika o bližim uslovima za zasnivanje hraniteljstva i standardima zaštite dece na hraniteljstvu ("Službeni glasnik RS", broj )
Centar za socijalni rad _______________________ izdaje
POTVRDU O BAVLJENJU HRANITELJSTVOM

(ime i prezime hranitelja)
iz _________________, sa stanom u _______________________________ kome je opšta podobnost za hraniteljstvo utvrđena dana ______ 200 . g.
Potvrda se izdaje dana ___________ s rokom važenja od dve godine uz mogućnost produženja.
Broj:



U


Datum:




DIREKTOR
:

2 коментара:

  1. Анониман19. 2. 2011. 07:42:00

    Leskovac;hranitelj sam od 2004.god.Tada na završetku obuke za hranitelje nismo dobili nikakve SERSIFIKATE o završenoj obuci za bavljenje HRANITELJSTVOM,iako smo veoma uspešni hranitelji i kroz naše porodice je do sada prošlo dosta dece,pitanje za članove stručnog tima-Da li postoji mmogučnost da i mi dobijemo sersifikate?Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Do sada ste morali, od mesno nadležnog centra za socijalni rad dobiti barem jednu POTVRDU O BAVLJENJU HRANITELJSTVOM sa rokom trajanja (važnosti potvrde)dve godine od dana izdavanja potvrde. Za bliže informacije obratite se na adresu:support@iskrica.info
    ili leskovačkom Udruženju hranitelja SUNCE (gospođi Ljubinki Milenković).

    ОдговориИзбриши

Pišite, komentarišite, predlažite, kritikujte, postanite član ovog foruma.
Vaš mali komentar može biti veliki doprinos uspostavljanju boljitka za veselo detinjstvo svakog deteta.

Materijal za ovaj blog nije nastao preko noći. Nevolja nemuštog dečaka dodeljenog nam na hraniteljstvo dovela nas je do spoznaje o jednom, do tada nepoznatog segmenta društvene zajednice. Prve godine hraniteljskog rada činili smo greške. Tokom daljeg rada shvatili smo da se uspeh u hraniteljstvu, kao i u bilo kom drugom poslu, ne dešava slučajno. „Moć pozitivne misli“ i „Uspeh pomoću pozitivnog mentalnog stava“ uvrstili smo među osnovne principe koji dovode do uspeha.
Zahvaljujem se kolegijalnoj podršci mojih saradnika (Martin Sladok, Čigoja Jasmina i Milankov Stevan) koji su mi pomogli da premostim kritične momente kada sam nailazio na potpuno nerazumevanje naše sredine.
Zahvaljujem se i bližim saradnicima koji su čvrsto podržali osnivanje UHP „ISKRICA“ kao i osnivanje Asocijacije hranitelja i usvojitelja „Porodica plus“.
Zahvaljujem se svima koji su pomogli osnivanje Saveza hranitelja Srbije "Više od porodice".
Molim Božji blagoslov za sve dobre ljude koji su deo sebe podarili mladom ljudskom biću.


Powered By Blogger